Klussen met kinderen tips en leuk gereedschap.
Activiteiten

Klussen met je kind is leuk en leerzaam!

Zelf ben ik echt een klusser, ik hou van doe het zelf projecten en om zelf een lamp of schilderij op te hangen. Ik draai mijn hand er niet voor om. En het is nog leuker om dit samen te doen met je kind(eren). Zo hadden ze op jonge leeftijd al een werkbankje en eigen gereedschap. Eerst was het nog een beetje doen alsof, maar naarmate de kinderen ouder werden konden ze al snel echt meehelpen. Echt “skills for life” die je ze meegeeft. Maar wat kunnen kinderen vanaf welke leeftijd? En wat is leuk “oefen” gereedschap voor kids? Dat lees je hier.

Klussen is leerzaam voor kinderen

Naast dat ze vaardigheden leren waar ze hun hele leven nog wat aan hebben, zijn er ook andere voordelen aan op jonge leeftijd leren klussen.

Zo is samen klussen goed voor jullie band. Je bouwt een band op en leert je kind om samen te werken en opdrachten uit te voeren.

Klussen is super goed voor het zelfvertrouwen. Je ziet het zelfvertrouwen groeien van je kind tijden het klussen. “kijk ik kan die schroef er helemaal zelf indraaien” of “die plank heb ik gezaagd” vaardigheden die normaal alleen voor grote mensen zijn als je het door de ogen van een kind bekijkt en die hij of zij nu ook kan. Dat geeft het zelfvertrouwen een enorme boost!

Klussen is ook goed voor de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden. Timmeren, zagen, schroeven indraaien: het is allemaal goed voor de fijne motoriek.

Lees ook: Leuk speelgoed voor avontuurlijke en onderzoekende kinderen.

Kindergereedschap, mijn tips

Leuk oefengereedschap van Bosch

Dit setje heeft een echt werkende boor voor kinderen. Zo kunnen ze leuk meespelen terwijl jij de zware klusjes doet. De Bosch boorset shop je hier.

 

Prachtige houten gereedschapskist

Deze leuke gereedschapskist van Djeco ziet er vrolijk uit en bevat al het gereedschap dat nodig is voor de echte klusser kids! Shop deze leuke kist hier.

 

Toolbelt voor het echte werk

Deze mooie leren toolbelt met echt gereedschap is voor de oudere kids een leuk cadeau. Met eigen duimstok, hamer en handschoenen. Shop de kids at work toolbelt hier.

Toolbelt voor kids van kids at work.

Complete “echte” gereedschapskist voor kids

Deze gereedschapskist heeft alles dat nodig is om je vader of moeder te helpen met echte klussen. Shop de Big Jigs gereedschapskist hier.

 

Gereedschap voor kinderen.

Werkbank van hout

Deze mooie werkbank van hout bevat mooi gereedschap en constructie speelgoed om zelf wat in elkaar te knutselen en te bouwen. Shop deze stoere werkbank hier.

Werkbank om thuis mee te spelen en te klussen net als papa en mama.

Welke klusprojecten zijn geschikt voor kinderen

Wat ze kunnen, hangt natuurlijk af van de leeftijd van het kind. Ik heb even uitgezet welke klussen er bij welke leeftijd passen. Zo kan je een beetje inschatten waarmee de kids kunnen helpen.

Klussen voor kids van 3-6 jaar

  • Laat ze helpen met opmeten en uittekenen.
  • Schroevendraaier met schroevendraaier.
  • Spijker (samen) in slaan.

Klussen voor kids van 7-9 jaar

  • Zagen kan vanaf deze leeftijd. Uiteraard wel onder begeleiding.
  • Iets bouwen van ijsstokjes en een lijmpistool.
  • Helpen met het ophangen van een schilderij.

Klussen voor kids van 10-12 jaar

  • Bedenk samen een project zoals een vogelhuisje bouwen.
  • Kast van IKEA in elkaar zetten aan de hand van de gebruiksaanwijzing.
  • Helpen met snoeien in de tuin.

Klussen met je kind samen een ikea kastje in elkaar zetten.

Bouw je een vogelhuisje? Een nieuw caviahuisje? Of misschien wel een gaaf skateboard op wielen? Wat het ook wordt, jullie hebben het samen gemaakt.