Paas proefje: maak een stuiter ei
Wil jij iedereen aan het paasontbijt versteld laten staan? Dat kan met een zelf gemaakt stuiter-ei! Want met dit grappige proefje zorg je ervoor dat je ei niet breekt als je hem laat vallen…
Dit heb je nodig voor het proefje
- Ei (rauw dus niet koken)
- Glas of bakje waar het ei in past
- Lepel
- Keuken azijn
Proefje: maak een stuiter ei
- Leg het ei in het glas.
- Schenk de azijn in het glas tot het ei helemaal onder staat.
- Het ei zal gaan drijven leg er een lepel op om het ei onder in de azijn te houden.
- Na een paar uur zal het ei al zachter worden… Na een dag haal je het ei uit het glas.
- Spoel het ei schoon en dep voorzichtig droog, het stuiter-ei is klaar voor de test!
- Laat het ei van 5 centimeter boven het aanrecht vallen. Wat gebeurt er?
Hoe kan dat?
De eierschil is weg, hoe? Deze is opgelost door het zuur in de azijn. De eierschil is van kalk gemaakt en dat lost op in azijn. Nu zit er alleen nog maar een elastisch vlies om het ei en hierdoor kan het ei dus stuiteren! Gaaf toch?
Wist je dat je botten van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als een eierschil. Als je een bot heel lang in de azijn zou leggen kan je deze ook buigen zonder te breken!
Test hoe hoog jou ei kan stuiteren! Let op, het blijft een ei en geen echte stuiterbal. Het ei kan niet heel veel hebben dus als je hem van te hoog laat vallen, pats boem kapot!
Laat je inspireren!
Experimenten zijn altijd een succes met kinderen! Kijk bijvoorbeeld bij dit toffe experiment om zelf een raket te maken die meters hoog door de lucht vliegt en je hebt maar 1 ding nodig, naast de versiering dan 🙂
Volg ons voor nog meer inspiratie op Instagram, Pinterest en Facebook.

