Activiteiten

Raket maken – Tof experiment voor kinderen

Raket knutselen met bruistablet koker en papier

Wauw dit is echt een coole proef. Je hebt weinig nodig maar het effect is groots! Want zeg nou zelf het is toch super leuk om een zelf gemaakte raket te lanceren die meters hoog door de lucht schiet! Bij ons thuis was dit echte en succes en het werkt echt en is super simpel.

Dit heb je nodig voor het proefje

 • Bruistabletten in koker met drukdop! Zoals deze van AH
 • Karton
 • Lijm
 • Schaar
 • Water
 • Lijmpistool

Proefje: maak een raket met een bruistablet

 1. Haal de bruistabletten uit de koker en leg apart. Let op met kinderen in de buurt dat je ze even goed opbergt want ze zien eruit als snoepjes.
 2. Wikkel papier om de koker heen en zet vast met lijm of plakband.
 3. Om de punt te maken trek je een rondje over zoals van een glas en knip deze uit.
 4. Knip hier een kwart uit en vouw hem rond tot er een kegel ontstaat en lijm deze vast.
 5. Lijm de punt vervolgens op de top van de raket. Let op de dop is de onderkant. Bij ons werkte het lijmpistool het beste om deze goed vast te zetten.
 6. De raket is nu klaar voor de lancering!

De raket lanceren!!!

 1. Zoek een geschikte plek om de raket te lanceren dit kan in de tuin, op een grasveld of op de stoep. Als er maar ruimte is!
 2. Neem een bruistablet en water mee en je zelf gemaakte raket.
 3. Maak de koker open en doe hier een scheutje water in.
 4. Zorg nu dat iedereen op afstand is je moet snel gaan handelen.
 5. Doe het bruistablet bij het water, druk de dop er heel goed op en zet de koker met de dop naar beneden neer en neem afstand.
 6. Je raket zal binnen enkele tellen die lucht in schieten!

Dit is ook super leuk om op een kinderfeestje te doen! Op het feestje van mijn zoontje hadden we een space thema en maakte iedereen zijn eigen raket. De rest van de bruistabletten gingen mee naar huis zodat ze aan hun ouders ook nog konden laten zien wat voor gaafs ze hadden gemaakt.

Werkt het toch niet zo goed?

Deze tips kunnen je misschien helpen:

 • Zat de dop echt goed vast. Hoe beter deze vast zit hoe hoger de druk wordt in de koker en hoe hoger de raket schiet. Wanneer je de dop erop doet kan je hem ook even goed hard op de grond slaan met de dop naar beneden zo zit die zeker goed vast.
 • Probeer er de volgende keer meer of minder water in te doen en test wanneer die hoger schiet.
 • Misschien was je raket wat zwaar want hoe zwaarder de raket hoe minder hoog die schiet. Je kan dit proefje natuurlijk ook doen zonder de koker te versieren tot een raket.

Hoe werkt de bruistablet raket nu eigenlijk?!

Wanneer een bruistablet in contact komt met water gaat deze bruisen en borrelen, er ontstaat dan koolstofdioxide gas. Dit is hetzelfde gas als in cola en sinas zit. Omdat dit in een afgesloten koker gebeurt kan dit gas nergens heen. De druk bouwt steeds verder op, totdat deze zo groot is dat de dop eraf wordt geblazen. De dop schiet uit de koker en de raket schiet de lucht in.

Nog meer inspiratie nodig?

Eerder deden we al een proefje en maakten we een stuiter ei. Ook heel leuk, verrassend en simpel!

Vond jij dit een leuk proefje? Is het gelukt? Dat zou ik graag horen deel het op Facebook of Instagram of laat een reactie achter.

Op Mamalies vind je nog meer super veel coole en leuke inspiratie voor activiteitenknutselen en speeltips die je kan doen met je kinderen. Je kan ons voor nog meer inspiratie volgen op InstagramPinterest  en Facebook.