Activiteiten

Waarom je samen moet gaan sporten met je kinderen & tips!

Samen sporten met kinderen is leuk en gezond

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen en ook ouders te weinig bewegen. Tijd gebrek, geen zin en te moe zijn de meest gebruikte excuses om niet te gaan sporten. Jammer want van bewegen krijg je juist energie en het is ook goed voor je gezondheid. Daarnaast wil je het goede voorbeeld geven aan je kinderen. Dus tijd om aan de slag te gaan.

Voordelen van samen sporten met je kinderen

  • Je geeft het goede voorbeeld aan de kinderen.
  • Samen is het altijd leuker om te sporten.
  • Quality-time met elkaar.
  • Geen excuus dat je niet kan omdat de kinderen thuis zijn, die gaan gewoon mee.

Tip: Heb je een baby die kan je ook gewoon meenemen in bijvoorbeeld een speciale kinderwagen  of achterop de fiets.

Leuke sporten om samen te doen

Deze sporten zijn allemaal leuk en geschikt om samen te doen, met je hele gezin of alleen met de kinderen.

#1 Hardlopen

Het hangt af van de leeftijd van je kinderen in hoeverre ze mee kunnen rennen. Pas het tempo en de afstand aan aan de leeftijd van je kinderen, een kind van 4-6 jaar kan 1 á 2 km hardlopen en vanaf 6 jaar kunnen ze wel wat verder maar dit moet rustig opgebouwd worden. Vinden ze hardlopen niet leuk of kunnen ze nog niet zo ver dan kan je de kinderen meenemen op de fiets of step dan kom je een stuk verder.

#2 Zwemmen

Zwemmen is altijd een feestje voor elk kind. Natuurlijk kan je een beetje op de kant gaan zitten met een kopje koffie terwijl de kinderen spelen en spetteren maar dan krijg jij alsnog niet erg veel beweging. Nee duik het diepe in en ga even lekker wat baantjes trekken in het sportbad of nog beter duw ondertussen je kinderen op het vlot door het zwembad voor wat extra weerstand.

#3 Voetballen of balspelletjes

Voetballen kan je echt altijd en overal doen met elkaar, in het park, op het strand of op een pleintje. Je hoeft er echt niet allemaal goed in te zijn en het is echt leuk voor jongens én meiden. En geloof mij voor je het weet gutst het zweet van je voorhoofd!

#4 Speeltuintjes Bootcamp

Wees creatief, je kan bijvoorbeeld een route door het dorp uit stippelen waarbij je langs allemaal speeltuintjes komt en daar oefeningen bedenkt met de speeltoestellen. Dus hardlopen of steppen van speeltuin naar speeltuin en daar 10 x optrekken aan de rek stok, 5 x glijbaan op en af, 3 x over het klimrek klimmen of zo hoog mogelijk schommelen. Zo is het leuk voor de kinderen en zijn jullie samen actief bezig.

#5 Dansen

Heb je wel eens geprobeerd om een half uurtje echt te dansen? Zoek wat leuke liedjes met dans instructies uit en ga samen met de kids de choreografie leren. Youtube staat vol met dans filmpjes en ook kinderen voor kinderen is leuk om te leren. Zo leren jullie allemaal wat leuke nieuwe dansmoves.

Lees ook: Kom in beweging met dit grappige dobbelspel!

#6 Neem samen deel aan een sportevenement

Een ouder kind tennistoernooi, een family mudrun of een koningsdag hardloop wedstrijd. Er zijn altijd genoeg evenementen om samen aan deel te nemen. Zo heb je ook iets om voor te trainen en krijgen de kinderen als beloning nog een mooie medaille ook.

 

#7 Gebruik een activity tracker voor kinderen

Activity trackers houden de dagelijkse beweging van een kind bij zoals lopen, rennen, traplopen en slapen. Kinderen kunnen zelf hun doelen bepalen. Hoeveel stappen zet je op een dag, hoeveel uur heb je geslapen of hoeveel minuten heb je bewogen. Zo blijven ze gemotiveerd om in beweging te blijven. Leuk om extra gemotiveerd te blijven zijn de virtuele trofeeën die ze kunnen verdienen voor sportieve uitdagingen.

Tips om kinderen te motiveren om te sporten:

  • Zorg dat je een sport of activiteit kiest die ze ook leuk vinden
  • Push niet dan zullen ze snel afhaken, bedenk dat het samen bezig zijn het doel is en niet het aantal km’s die je afgelegd hebt
  • Bedenk een doel zoals een sport evenement waar je samen voor traint
  • Voeg een spel element toe zoals bij de speeltuin bootcamp
  • Kinderen willen altijd winnen (nou ja de meeste dan) bedenk tijdens het sporten wedstrijdjes zoals wie kan er het snelt 5x die trap op en af rennen of wie is het eerst bij de volgende boom.

Tip: je kan ook samen mediteren met kinderen, lees hier alles over op het blog van Mirjam Hart.

Wil jij weten of je kind genoeg beweegt dan kan je de beweegwijzer invullen.

Pin voor samen sporten met je kinderen

Inspiratie!

Nog meer inspiratie nodig? Je kan mij volgen op InstagramPinterest  en Facebook.