Bakken met kinderen tips van mamalies.
Bakken

Bakken met kinderen – Tips & tricks

Samen bakken met je kinderen is niet alleen leuk (en lekker), maar ook nog eens leerzaam! Door te bakken ontwikkelt je kind verschillende vaardigheden die zeer nuttig zijn voor nu maar ook voor in de toekomst! Jong geleerd is oud gedaan. Dus pak een van jullie favoriete bakrecepten, verzamel alle ingrediënten pak een deegroller en ga aan de slag met onderstaande bak tips en tricks!

Wat ga je bakken?

Om te beginnen moet je eerst (samen) bedenken wat jullie gaan bakken. Bedenk ook goed wat je kindje al zelf kan en hoeveel tijd het recept kost. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je uiteindelijk alleen staat te bakken omdat je kinderen hun concentratie en belangstelling allang verloren zijn. Ga je bakken met een kleuter kies dan een recept als zandkoekjes of cakejes. Dit zijn eenvoudige recepten met relatief weinig handelingen. Daarnaast kan je de baksels, als ze uit de oven komen, ook nog versieren wat altijd een extra feestje maakt van het bakken. Een appeltaart of een aardbeientiramisu zijn dan weer meer geschikte bakrecepten om met oudere kinderen te bakken, deze recepten duren langer en bestaan uit meer handelingen.

Bakrecepten en bakken met kinderen van mamalies

Laat de kinderen zelf bakken

Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Kunnen ze al lezen? Laat ze zelf het recept stap voor stap lezen wat ook een heel goede oefening is voor begrijpend lezen. Kunnen ze al zelf wegen? Laat ze alle ingrediënten afwegen en tellen. Zo ontwikkelen ze hun cognitieve vaardigheden. En de fijne motoriek die trainen ze door bijvoorbeeld een ei te klutsen met een garde of het deeg te kneden. Dit kan nog best lastig zijn voor kinderen. Er zal dan ook wel wat geknoeid worden tijdens het bakken maar maak je hier niet te druk om. Alles kan weer schoongemaakt worden.

Lees ook: De mooiste houten speelkeukens voor kleine masterchefs!

Maak er een feestje van 🙂

Als je gaat bakken met kinderen neem dan de tijd. Ga niet gehaast even snel wat bakken dan loopt het geheid uit op een conflict. Neem dus ruim de tijd voor het hele bakproces en maak het gezellig. Zet jullie favoriete muziekje op, klets wat tijden het bakken en vergeet niet te snoepen van het deeg. Geef je kindje tips tijden het bakken maar ook complimenten. Zo groeit hun zelfvertrouwen en zullen ze het bakken als positief ervaren. Op deze manier zullen ze vaker samen in de keuken willen staan en leren ze de basis vaardigheden van het koken en bakken wat weer heel fijn is voor de toekomst!

Samen bakken = Samen opruimen

Vergeet niet dat je je kindje ook moet stimuleren om te helpen met het hele bakproces. Laat zien wat er nodig is om te gaan bakken van A tot Z… Verzamel samen alle ingrediënten, zet het  keukengerei klaar, volg stap voor stap het recept en als alles klaar is… ruim samen op. Opruimen en afwassen hoort tenslotte ook bij bakken en koken en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen om ze te laten helpen. En ja zelfs afwassen kan een feestje zijn, geef ze gewoon wat tijd en ruimte om het zelf in hun eigen tempo te doen. Spetteren mag!

Hopelijk heb je wat aan deze bak tips en ben je geïnspireerd geraakt om wat lekkers te gaan bakken met de kinderen. Veel bakplezier!