Scones recept, bakken met kinderen
Scones grote favoriet van mijn jongste zoon. Hij wil ze zo vaak mogelijk samen bakken op zondagochtend voor het ontbijt en eigenlijk ook op zaterdag, vrijdag, donderdag… Samen bakken is gezellig. Hij helpt met het wegen en de ingrediënten in de mengkom doen en vaak moet ik al het kneedwerk op me nemen. Maar aan het eind helpt hij weer met het uitrollen van het deeg, de scones vormpjes uitsteken en ze insmeren met melk. Hup in de oven en je hebt een heerlijk ontbijt!
Ingrediënten voor 12 scones:
- 250 g bloem
- 50 g kopje kristalsuiker
- 2 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 125gr koude ongezouten roomboter
- 120ml slagroom (met een zo’n hoog mogelijk vet percentage 35% of meer het liefst)*
- 1/4 theelepel vanille-extract
- Clotted crème voor op de scones, te koop bij oa Jumbo of gebruik mascarpone
- Jam om op de scones en clotted crème te doen
* In Amerika gebruiken ze Heavy Cream dit is vergelijkbaar met onze slagroom maar dan heeft het een vet percentage van 36% – 40%. Dus even op het etiket kijken in de winkel als je slagroom koopt!
Scones bakken:
- Verwarm de oven voor op 190 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Combineer bloem, suiker, bakpoeder en zout in de mengkom van een keukenmachine en pulse om te combineren (of kneed met de hand)
- Snijd de boter in kleine blokjes en meng dit door het mengsel, pulseer tot de boter in het mengsel is opgenomen en de boter niet meer zichtbaar is.
- Doe de slagroom samen met de vanille-extract in een maatbeker en giet door het mengsel.
- Kneed tot het deeg begint te klonteren.
- Leg het deeg op een licht bebloemd werkblad. Vouw het deeg dubbel en gebruik je handen om de lagen voorzichtig samen te drukken. Roteer het deeg 90 graden en vouw het opnieuw dubbel, herhaal deze stap 5 keer en zorg ervoor dat het deeg niet te zacht wordt.
- Rol het deeg plat in een gladde plak van 2 cm dik.
- Druk er vormpjes uit met een diameter van zo’n 6 cm.
- Leg de scones ondersteboven op de bakplaat. Borstel licht in met melk en bestrooi met suiker.
- Bak gedurende 14-16 minuten op 190 ° C of totdat de randen net goudbruin beginnen te worden. Bak je scones niet te lang want dan zullen ze droog en taai worden.
- Laat scones op een bakplaat afkoelen voordat je ze serveert.
Scones gebakken en waren ze lekker?
Heb jij deze scones gebakken dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door MamaLies.nl te taggen of de hashtag #mamalies.nl te gebruiken. Ik ben altijd benieuwd naar jullie baksels!
Voor meer bak inspiratie kun je hier terecht. En voor een dagelijkse portie inspiratie kan je me volgen op Instagram en Facebook. Dank je wel!
Nog meer leuke bakrecepten!
Samen in de keuken staan is gezellig en ook nog eens super-leerzaam. Kinderen leren belangrijke vaardigheden zoals wegen, meten en om een recept te volgen. Wil je naast deze lekker scones nog meer samen bakken? Kijk dan eens bij al mijn bak-recepten die je samen met je kinderen kan maken.