Duurzaam huishouden met eco schoonmaakmiddelen.
Blog

Duurzaam huishouden met kids: praktische tips en tricks

In de afgelopen jaren is het besef gegroeid dat we als samenleving onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor het milieu. Als drukke ouders met kinderen kan het soms een uitdaging zijn om duurzame keuzes te maken in ons dagelijks leven. Gelukkig zijn er veel eenvoudige stappen die we thuis kunnen nemen om ons huishouden duurzamer te maken, zelfs met de aanwezigheid van kinderen. Hier zijn een aantal tips en tricks voor een duurzaam huishouden met kids.

Vermijd overbodige verpakkingen

Een handige en duurzame manier om schoon te maken is door regelmatig met een doekje over oppervlaktes te gaan. Op die manier voorkom je dat er later sterke schoonmaakmiddelen nodig zijn om hardnekkig vuil te verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen. Vaak kun je gewoon water of ecologische schoonmaakmiddelen, samen met een milde allesreiniger, gebruiken om schoon te maken. Een milieuvriendelijke allesreiniger is vaak al voldoende om alles mooi schoon te krijgen, zonder nadelige invloed op het milieu. Dit is vooral belangrijk in een gezin met kinderen, waar schoonmaak vaak een dagelijkse activiteit is.

ecopods

Afval scheiden

Een simpele maar effectieve manier om bij te dragen aan het milieu is door afval goed te scheiden. Gebruik aparte bakken voor verschillende soorten afval, zoals restafval en GFT- afval. Hierdoor kan een groter deel van het afval worden gerecycled. Gelukkig kost het scheiden van afval bijna geen extra tijd en het is een waardevolle gewoonte die kinderen ook kunnen leren. Overweeg om een prullenbak met meerdere compartimenten aan te schaffen, zodat je alles netjes kunt scheiden zonder allerlei losse bakken neer te zetten. Voor een extra duurzame touch kun je speciale vuilniszakken gebruiken die milieuvriendelijk zijn. Laat je kinderen ook zien welk afval in welke bak moet en leg ze uit waarom dit belangrijk is.

Gebruik meer koud water tijdens het schoonmaken

Wist je dat het gebruik van warm water bij het schoonmaken slecht is voor het milieu? Het opwarmen van water gebeurt door de verbranding van gas in de cv ketel wat weer zorgt voor CO2 uitstoot. Gelukkig zijn er alternatieven. Als je geen zonneboiler hebt, kun je het gebruik van warm water verminderen of zelfs helemaal overstappen op koud water tijdens het schoonmaken. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goed voor je portemonnee, omdat het verwarmen van water een aanzienlijk deel van de energiekosten in een huishouden uitmaakt.

 

Met deze praktische tips kun je als ouder met gemak een duurzaam huishouden creëren, zelfs met kinderen in huis. Het is een geweldige manier om je kinderen te betrekken bij duurzame gewoontes en hen bewust te maken van het belang van zorg dragen voor het milieu.