Blog

Een parkiet als huisdier: wat heb je nodig?

Wil jouw kind een parkiet als huisdier? Dan is het verstandig om je alvast even goed in te lezen. In principe is een parkiet niet enorm veel werk om te onderhouden, vooral ten opzichte van een hond. Wat echter wel heel belangrijk is, is dat de parkiet een goede kooi heeft en goed gevoerd wordt. In dit artikel lees je alles over het houden van een parket.

Wat heeft een parkiet nodig?

Je parkiet heeft een lekker ruime kooi of een volière nodig, met alles erop en eraan: een eigen nestkastje voor elk paar, zitstokken van verschillende diktes voor hun pootjes, genoeg ruimte om hun vleugels uit te slaan, minimaal twee bakjes voor eten en eentje voor water. Plaats ook een badje voor de nodige schoonmaak, een bak met grit, sepia en maagkiezel voor een gezonde maag en sterke botten en iets van maïskorrels of schelpenzand op de bodem om het stofvrij te houden. Denk ook aan speeltjes zoals touwtjes, papier, leuke puzzels voor eten, en takjes van wilgen- of fruitbomen. Op die manier zullen ze zich niet vervelen en hebben ze wat om te knutselen in hun nestje.

Kies de juiste kooi

Parkieten kunnen gezellig zowel binnen als buiten wonen, zolang ze maar genoeg ruimte hebben in hun kooi of volière om lekker rond te vliegen en te bewegen. Als je een paar kleine parkietjes hebt, zoals grasparkieten, zorg dan voor een kooi die minstens 100 x 80 x 50 cm is. Wil je twee paar houden? In dat geval moet de kooi groter zijn, ongeveer 120 x 170 x 80 cm. Voor de grotere parkietsoorten heb je zelfs nog meer ruimte nodig: ten minste 150 x 150 x 80 cm voor één paar, en voor twee paren moet je denken aan een kooi van 170 x 240 x 110 cm.

Het kan zijn dat je de voorkeur hebt om de kooi binnen te zetten. Kies dan een lekker rustig plekje met veel daglicht en zorg dat het niet te dicht bij de verwarming, in de tocht, lawaaierig of dicht bij sterke luchten staat. Voor buiten moet de volière deels een dakje hebben zodat ze beschermd zijn tegen het weer. Als je meerdere vogels hebt, is het slim om een aparte nacht- en dagkooi te gebruiken, zodat elk paartje ’s nachts zijn eigen plekje heeft en er rust in de tent is.

Wat eet een parkiet?

Wie een parkiet koopt, moet natuurlijk ook passend vogelvoer voor het diertje kopen. Belangrijk is om het natuurlijke dieet van de vogel zo goed mogelijk na te bootsen. Van nature eten parkieten verschillende soorten zaden. Je kunt speciaal parkietvoer kopen, waar alle belangrijke voedingsstoffen in zitten. Het gebeurt nog wel eens dat de parkiet alleen de lekkerste zaden uit het voer halen. In dat geval kun je beter kiezen voor een speciaal pelletvoer. Het is echter het gezondst voor de parkiet om voor de zadenmix te kiezen. Zorg er in ieder geval voor dat de parkiet altijd voer tot zijn beschikking heeft. Naast het basisvoer mag een parkiet dagelijks met mate groenten en fruit eten. Je moet de groenten en het fruit wel goed wassen en daarna in kleine stukken snijden. Verwijder ook de pitten. Er zijn een aantal soorten groenten die parkieten echt niet mogen hebben, waaronder avocado, kool, aardappels, (groene) bonen en rabarber. Geef niet ineens grotere hoeveelheden van groenten en fruit, maar wen de vogel er geleidelijk aan. Met deze tips ben jij in ieder geval goed voorbereid!