zo kies je de juiste maat voor een kinderfiets
Blog

Hoe kies ik de juiste maat voor een kinderfiets

Fietsen wordt ons in Nederland met ‘de paplepel ingegoten’. Je kunt je kind dan ook niet jong genoeg leren veilig deel te nemen aan het verkeer en daarvoor heeft het uiteraard een goede fiets nodig. Maar, kinderfietsen zijn er in allerlei soorten en, vooral, maten. Hoe kies je nu een geschikte fiets en hoe bepaal je de juiste framemaat?

Voetjes op de grond

Er zijn twee belangrijke criteria voor een kinderfiets. Nummer één is dat je kind de fiets prettig moet vinden, zodat het zich er veilig op voelt en nummer twee is dat het met de voeten bij de grond kan. Dat laatste is echt heel erg belangrijk, want dan kunnen valpartijen voorkomen worden. Je kind kan immers beide voeten op de grond zetten als het ineens moet stoppen. Dit leert je kindje natuurlijk tijdens het leren fietsen.

Lees ook: Loopfiets: waar let je op, vanaf welke leeftijd & de leukste!

Wielmaat

Bij kinderfietsen wordt de maat aangegeven als de inchmaat van de wielen. Deze maat loopt uiteen van 10 inch tot en met 26 inch. Om de juiste inchmaat voor je kind te bepalen, meet je de lichaamslengte op, de leeftijd is van ondergeschikt belang. Je kunt ook uitgaan van de kledingmaat van je kind, dat is namelijk hetzelfde als de lichaamslengte. In de tabel hieronder zie je de inchmaten met bijbehorende kledingmaat.

  • 12 inch: 98/104
  • 16 inch: 104/110
  • 18 inch: 110/116
  • 20 inch: 116/122
  • 22 inch: 122/128
  • 24 inch: 128/140
  • 26 inch: 140/152

De kleinste maat is voor de jongste fietsertjes, vaak gaat het om loopfietsjes of modelletjes met zijwieltjes. Is de kledingmaat van je kind groter dan 152, dan is hij of zij waarschijnlijk aan een fiets voor volwassenen toe. Elk kind is anders en heeft andere lichaamsverhoudingen. Om zeker te weten dat je de juiste maat kiest, check je de volgende drie punten:

  • Komt je kind niet met de knieën tegen het stuur?
  • Kan je kind met beide voeten op de grond komen?
  • Zit de fiets lekker, voelt de houding goed?

Soms kan het ook nodig zijn om het stuur en het zadel op de juiste hoogte af te stellen.

Om de hoeveel jaar een nieuwe fiets?

Dit is zo’n vraag die we vaak tegenkomen en ook hier geven we de vergelijking met de kledingmaat. Het is simpelweg afhankelijk van hoe snel je kind groeit. Maar, waar je een winterjas op de groei kunt kopen, is dat met een kinderfiets geen goed idee. Een te grote fiets zorgt er namelijk voor dat je kind minder stabiel is en niet met de voeten bij de grond kan. Trap dus niet in de valkuil om een te grote fiets te kopen zodat je kind er lang mee kan doen. Een te kleine fiets kopen is ook geen pretje. In de praktijk komt het er dus op neer dat je zeker eens in de twee jaar een nieuwe fiets zal moeten kopen. Gelukkig zijn er merken die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, zoals Popal, SuperSuper, Altec en Spirit. Zo heeft jouw kind voor een zacht prijsje de beste fiets met de juiste maat!

Inspiratie!

Ben je opzoek naar een leuke mountainbike lees dan ook de review van de Rockrider ST120 van Decathlon. Nog meer inspiratie nodig? Je kan mij volgen op InstagramPinterest  en Facebook.