De beste traphekjes op een rijtje.
Blog

Kindvriendelijke trap: een veilige trap met een traprenovatie!

Een mooie trap is echt een toegevoegde waarde in je huis dit is mogelijk met een traprenovatie. Maar een veilige trap is minstens net zo belangrijk. Zeker als je kinderen hebt. Geen ouder wil dat zijn kindje in huis in een onveilige situatie beland. De meest voorkomende ongevallen bij kinderen van 0-3 jaar zijn valpartijen waarvan vallen van de trap dik op nummer één staat! Maak je trap dus veilig voordat je kindje erop kan klimmen!

Renoveer je trap tot een kindvriendelijke trap

Lees hier de 5 renovatie tips om je trap veilig én mooi te maken.

Extra risico bij een open trap

Een open trap is in elk geval een stuk gevaarlijker. Je kindje kan tussen de treden door glijden of klem komen te zitten tussen de treden. Dus heb jij een open trap overweeg dan om deze dicht te laten maken. Dit kan meestal al in één dag en zonder breekwerk. Bij een dergelijke traprenovatie worden er stootborden geplaatst tussen de treden en worden deze netjes afgewerkt. Al dan niet kan je dit combineren met het bekleden van de gehele trap. Wil jij weten wat er bij een traprenovatie komt kijken bekijk dan de checklist traprenovatie.

Plaats traphekjes

Zodra je jonge kinderen in huis hebt zijn traphekjes onmisbaar. Je kan ervoor kiezen om boven een traphekje te plaatsen zodat je kleintje niet van de trap af kan vallen. Maar het is net zo belangrijk om beneden een hekje te plaatsen zodat ze er niet op kunnen klimmen. Er zijn vele traphekjes voor elke situatie en in elke kleur en maat. Zo is er voor iedere trap wel een passend traphekje te vinden.

traprenovatie voor een veilige trap.

Zorg voor een goede leuning

Het lijkt voor de hand liggend maar een goede leuning bij de trap is echt onmisbaar. Een trapleuning is niet alleen handig voor de kinderen om zich vast te kunnen houden maar ook voor jou. Bijvoorbeeld wanneer je met je baby of kind op de arm de trap op of af moeten lopen. Zorg dat je in ieder geval een leuning hebt maar nog beter zijn leuningen aan beide kanten van de trap. Wist je dat er ook speciale kinder trapleuningen zijn? Deze worden tijdelijk onder de leuning geplaatst en zijn op 60 cm hoogte ideaal voor kinderen dus.

Laat je trap renoveren en voorkom gladde treden

Traplopen op sokken blijft altijd gevaarlijk. Maar in een huis met kinderen is dat onvermijdelijk. Dus kies voor een trapbekleding met een goede antislip laag. Naast vloerbedekking zijn er ook tal van andere opties zoals een houten overzettreden met antislip laag die ook nog eens makkelijk schoon te maken is. Win-win voor alle moeders die het al druk zat hebben. Dus als je kiest voor een traprenovatie kies je voor veiligheid. Bekijk hier alle informatie en de kosten kosten trap renoveren.

Niet spelen op de trap

Spelen op de trap is leuk maar natuurlijk brengt dit wel de nodige risico’s met zich mee. Maak duidelijke afspraken over het spelen op de trap en ook het rennen op en van de trap. Oefen samen met je kindje hoe ze het beste de trap op en af kunnen komen. Eerst gaat dit nog op de billen, daarna het liefst achterwaarts en wanneer ze kunnen lopen uiteraard lopend. Leer ze dat ze rustig naar beneden moeten lopen en altijd de leuning moeten vasthouden.

Nog meer tips voor een kindvriendelijke woning

Naast een kindvriendelijke trap is er nog veel te verbeteren aan je woning wanneer het aankomt op veiligheid. Denk aan het afdekken van lage stopcontacten, neem een kinderslot op keukenkastjes en plaats hoekbeschermers op alle meubels met een scherpe hoek. Ook de tuin kan je kindvriendelijk maken met deze tips.

Overweeg jij een traprenovatie? Hopelijk heb je dan wat gehad aan deze tips.