Opruimtips voor je keuken
Blog

Opruimtips: zo houd jij je keuken wel netjes

Als moeder weet je dat het niet altijd makkelijk is om je keuken opgeruimd te houden. Een gezin brengt veel extra spullen met zich mee voor in de keuken en alles moet ergens opgeborgen worden. Denk aan extra kinderservies, bewaarbakjes en flesjes. Alles moet je kwijt in je keuken en zorg dan maar eens dat je in al die hectiek je keuken ook nog eens netjes en schoon houdt.

Orde in de chaos, opruimtips voor je keuken

Elke keuken is anders en heeft zo zijn eigen handige en minder handige kastjes en opbergplekjes. Maar met deze makkelijke opruimtips schep je orde in de chaos en is ook jouw unieke keuken sneller opgeruimd.

Haal al je keukenkastjes leeg

Dit moet je eigenlijk minimaal 1 keer per jaar doen. Haal echt je hele keuken leeg en zet alles op de eettafel of de grond. Kijk eerst naar wat je weg kan doen. Is er eten over de datum of zijn er keukenapparaten die je eigenlijk nooit gebruikt? Doe het dan weg. Kijk ook eens kritisch naar al je opbergbakjes, drinkbekers en andere bakjes. Is het nog wel compleet of zijn er bakjes kapot? Doe dit allemaal weg. Als je je schuldig voelt dat je veel weg doet, breng het dan naar de kringloopwinkel of voedselbank, wellicht kan je nog iemand anders blij maken met jouw overtollige apparaten.

Sorteer alle spullen

Nu je je overtollige en kapotte spullen weg hebt gedaan is het tijd om alles te gaan sorteren. Zet soort bij soort. Zet alle keukenapparatuur bij elkaar, het servies, de kruiden, bekers etc. Nu je keuken leeg is, is het ook handig om je kastjes even grondig schoon te maken.

Maak een plan voor de nieuwe indeling

Nu je duidelijk kan zien hoeveel je hebt, kijk dan waar je wat in de keuken op gaat bergen. Misschien was je vorige indeling wel helemaal niet meer logisch en kan je nu beter je pannen in de lade zetten en je servies op de plank. Let ook op dat je je schoonmaakspullen veilig opbergt. Dit kan natuurlijk ook op een andere plek zijn dan in de keuken. Je kunt er ook voor kiezen om keukenapparatuur die je niet vaak gebruikt in de schuur of voorraadkast te zetten. Zo houd je meer ruimte over voor alle bakjes. Lukt het echt niet om voor alles een plekje te vinden in je te kleine keuken, dan kan je altijd nog overwegen om een grotere keuken te kopen. Kijk dan eens bij een uitverkoop van showroomkeukens om voordeliger uit te zijn.

Orde in de chaos keuken met deze opruimtips van mamalies

Inruimen maar!

Ruim nu al je kastjes weer in. Kijk of je alles netjes kwijt kan. Anders kan je kijken naar handige opbergoplossingen zoals een kruidenrekje om je kruiden geordend te houden of voorraadpotten voor je pasta en crackers. Ook zijn er handige rekken om je deksel in te zetten. Zorg in ieder geval dat alles echt een eigen plekje krijgt. Als je het dan hebt gebruikt kan je het daarna ook echt weer opbergen en blijft het niet doelloos rondzwerven in je keuken of nog erger op je aanrecht.

Vergeet de rommella niet

Iedereen heeft wel een rommella. In de meeste rommellades liggen spulletjes die geen eigen plekje hebben zoals batterijen, pennen, sleutels, pasjes en opladers. Rommellades hebben de neiging om snel vol te raken en kunnen op een gegeven moment niet meer dicht. Ruim deze dus ook even uit. Zo nu en dan is het ook fijn om wat orde te scheppen in deze la.