Blog

Hoeveel schermtijd geef je je kind & tips!

Schermtijd voor kinderen met tips voor afspraken

Schermpjes & kinderen blijft toch altijd een hot item want hoeveel schermtijd krijgt een kind en hoe ga je hiermee om? Uit gemak beland een kind vaak snel achter een scherm want dan heb je als moeder even je handen vrij en rust in huis, maar als er geen regels zijn zal er ook veel gezeurd worden om de schermpjes. Tijd om eens te onderzoeken wat nou eigenlijk de richtlijnen zijn voor schermtijd, tips om hiermee om te gaan en tips om afspraken te maken met de kinderen.

Wat is schermtijd?

Schermtijd of beeldschermtijd staat voor alles wat via een beeldscherm gaat, spelletjes spelen, YouTube kijken of gamen. Onder schermpjes verstaan we een tablet, smartphone, computer en de tv. Er is wel een verschil tussen ‘scherm hangen’ en ‘nuttige schermtijd’. Denk daarbij aan de verschillende online activiteiten die er zijn voor kinderen, passief vlogs op YouTube kijken is wat anders dan een educatieve app spelen op de tablet of gamen samen met vriendjes.

Waarom is te lang op een schermpje zitten slecht voor kinderen?

Vroeger werd gezegd dat je vierkante ogen kreeg van veel tv kijken, niet waar natuurlijk, maar dat veel op een schermpje kijken niet goed is voor je ogen weet iedereen. Het is slecht omdat er teveel gefocust wordt op één vast punt en dat de ogen hier moe en geïrriteerd van worden, het kan zelfs tot bijziendheid leiden. Het Oogfonds adviseert dat kinderen regelmatig een korte pauze moeten nemen van het schermpje en de ogen laten ontspannen, 20 minuten schermpje en dan 20 seconden ontspannen. Verder is het belangrijk dat een schermpje op minimaal 30 cm van de ogen gehouden wordt. Dichtbij focussen zoals op een tablet of telefoon gebeurt vraagt om meer inspanning dan verder weg focussen zoals tv kijken.

Richtlijnen per leeftijd voor schermtijd

Harde richtlijnen voor schermtijd zijn er niet maar er zijn wel genoeg adviezen en tips aanbevolen door oogartsen. Voor de schermtijd-tijd per leeftijd kan je globaal uitgaan van:

  • Kinderen 0 – 2 jaar: vijf minuten per dag
  • Kinderen 2 – 4 jaar: 30 minuten per dag, verdeeld over 3 x 10 minuten
  • Kinderen 4 – 6 jaar: 1 uur per dag, verdeeld over 4 x 15 minuten
  • Kinderen 6 – 8 jaar: 1 uur per dag, verdeeld over 2 x 30 minuten
  • Kinderen 8 – 10 jaar: 1 à 1,5 uur per dag
  • Kinderen 10 – 12 jaar: 2 uur per dag
  • Kinderen 12 jaar en ouder: 3 uur per dag

Tips hoe je kan omgaan met schermtijd

Wil je aan de slag met het bepalen van de schermtijd regels en afspraken? Lees dan hier dé tips:

#1 Maak samen afspraken

De belangrijkste tip is het samen maken van afspraken over schermtijd. Probeer de regels met je kinderen te maken en luister naar hun mening en input. Wanneer ze zelf een inbreng hebben zullen ze zich ook sneller aan de afspraken houden. Schrijf vervolgens de afspraken op zodat het duidelijk is voor iedereen.

#2 Schermtijd bijhouden

Het is altijd wat lastig om bij te houden hoeveel tijd ze op het scherm hebben gezeten. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een week planning of een schermtijd planner waar op afgestreept kan worden als de schermtijd er voor die dag op zit. Om de tijd bij te houden kan je een app installeren zoals ScreenTime (Android) of Mobile Kids (Iphone) of zet een doodgewone kookwekker neer om de tijd bij te houden.

#3 Vergoot de leerzame en nuttige schermtijd

Zorg dat de schermtijd nuttig wordt door leerzame en educatieve apps te installeren zoals Squla of Letterschool. Leerzaam tv kijken is ook geen probleem er zijn voldoende leerzame filmpjes te vinden voor elke leeftijd zoals Freek, Jeugdjournaal en voor de kleintjes Sesamstraat.

Lees ook ‘Leuke en tóch leerzame apps voor kids’

#4 Geen schermpje voor het slapengaan

Vermijd de tv, tablet of telefoon voor het slapengaan. Het blauwe licht van schermen zorgt ervoor dat je minder goed (in)slaapt omdat er minder melatonine wordt aangemaakt, dit geldt overigens ook voor de ouders. In plaats van een schermpje kan je beter voorlezen voor het slapen gaan.

#5 Kijk en speel samen

Verdiep je in de spellen en filmpjes van je kinderen. Kijk een keer mee naar de vlogs of speel ook een potje Brawl Stars met je kids. Zo weet jij wat ze bezig houdt en de kinderen vinden het vast leuk om te winnen van hun ouders.

Lees ook ‘Brawl Stars: alles wat je moet weten over deze hype!’

#6 Geef het goede voorbeeld

Vergeet vooral niet om zelf het goede voorbeeld te geven. Het werkt niet wanneer jij je kind verbied om op een scherm te zitten terwijl jij heel de dag op de telefoon loopt te turen. Laat je telefoon dus wat vaker links liggen en speel samen een spelletje.

Richtlijnen voor schermtijd voor kinderen met tips