Sint maarten vieren met kinderen
Blog

Sint-Maarten vieren met kinderen

Sint-Maarten is een dag die wij als Nederlanders vaak met z’n allen vieren. Het is vooral een leuk feest voor kinderen, waarbij de ouders samen met de kinderen een optocht lopen die vaak eindigt bij een vreugdevuur. De kinderen houden dan een Sint-Maarten lampion vast (lees verder om erachter te komen hoe je deze maakt) en lopen mee in de optocht. Maar weet jij eigenlijk hoe Sint-Maarten is ontstaan? En wat is er te doen? Lees er hier meer over!

Het verhaal van Sint Maarten

Sint Martinus, eigenlijk gewoon Martinus, was de zoon van een rijke man in het oude Rome. Op een erg koude winterdag, terwijl hij als soldaat naar huis reed, zag hij een arme man die het heel koud had en honger had. Hij had geen geld om de man te helpen, dus sneed hij zijn eigen jas doormidden en gaf een stuk aan de arme man om warm te blijven. Hij stierf op 8 november 397 en werd op 11 november begraven. Vroeger vierden mensen op die dag feest voordat de strenge winter begon. Arme mensen mochten langs de deuren gaan om liedjes te zingen en hulp te vragen. Het herinnert ons aan samenhorigheid en vriendelijkheid. Dit verhaal wordt dus ook nagespeeld in de optocht. Zeer interessant om eens met de kinderen te bezoeken!

Optochten en vreugdevuur

In Nederland viert niet iedereen Sint-Maarten op dezelfde manier. Het is vooral bekend in Limburg en in Noord-Holland, maar in het noorden van het land doen veel families er niet aan mee. Ook heeft elke plaats zijn eigen tradities. Sommige plekken maken grote vreugdevuren, terwijl anderen een optocht houden (of beide). Op sommige plekken worden zelfs oliebollen uitgedeeld aan de mensen die meedoen. Het is echt een gezellige bedoeling, aangezien iedereen samenkomt, het vaak koud is, en er een groot vuur wordt gemaakt.

Een lampion maken

Wat is er nu leuker dan je eigen lampion maken? Dit doe je het makkelijkst met een lege plastic fles of een leeg drinkpak van karton. Knip een stuk van ongeveer 10 centimeter vanaf de onderkant van de plastic fles af en plak er papier op. Je kunt de lampion versieren met gekleurd doorzichtig papier. Plak bovenaan een stukje crêpepapier. Als je een leeg drinkpak van karton hebt, kun je vormen eruit knippen en er gekleurd papier achter plakken. Maak dan met een tang twee gaatjes in de fles, zodat je er een lus van ijzerdraad aan kunt maken. Plak de lus goed vast met plakband. In verschillende winkels kun je een stokje met een lichtje kopen om in de lampion te hangen. Veel plezier!