Geld sparen voor je kinderen.
Blog

Slim sparen voor jouw (klein)kinderen

Wanneer je zelf in een financieel stabiele situatie zit, heb je meer ruimte om voor andere dingen te sparen. Zo kun je ervoor kiezen om een spaarrekening voor je (klein)kind op te zetten, waarvoor je een mooi bedrag kunt sparen. Zo heeft jouw (klein)kind later een mooi bedrag, bijvoorbeeld om zijn of haar studie van te betalen, of om later een huis te gaan huren. Je wilt natuurlijk uiteindelijk een mooi bedrag op de rekening hebben staan. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken en waar moet je aan denken wanneer je een spaarrekening opent voor jouw (klein)kind?

Waarvoor ga je sparen?

De eerste stap wanneer je gaat sparen voor kleinkind is het opzetten van een spaarrekening en uitvinden welk bedrag je hiervoor zou kunnen missen. Je kunt ervoor kiezen om flexibel te sparen, ofwel periodiek zelf een bedrag over te maken, maar je kunt ook maandelijks een vast bedrag sparen, wat je jaarlijks zou doen. Hierdoor kun je het bedrag niet aanpassen, ook niet wanneer je meer of minder gaat verdienen. Daarom is het belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Ook is het handig om na te denken over het doel van de spaarrekening. Wanneer het als doel heeft om de studie te betalen, bedenk je dan goed dat een studie jaarlijks bijna €2500 kost. Wanneer jouw (klein)kind daarbij uit huis gaat, kun je rekenen op minimaal €400 per maand aan huur.

Lees ook: Mooie vakantie klusjes voor extra zakgeld!

Hoe spaar je geld?

Bedenk je ook goed hoe je geld wilt sparen. Uiteraard kan dit met een (vaste) periodieke overboeking, maar er zijn ook andere manieren om (meer) geld te sparen. Zo kun je investeren in aandelen, of in een beleggingsfonds. Dit brengt risico’s met zich mee, maar kan het bedrag van jouw investering flink laten stijgen. Daarnaast kun je tegenwoordig in veel verschillende dingen beleggen, het één met meer risico dan het ander. Beleggen in vastgoed is een relatief veilige keus, waar een belegging in bitcoin misschien minder is.

Zo werkt belastingvrij schenken

Het laatste waar je rekening mee moet houden is het bedrag dat je maximaal belastingvrij mag schenken. Wanneer je periodiek een bedrag stort op een rekening op naam van jouw (klein)kind, hangen hier bepaalde belastingregels overheen. Zo zal de ontvanger van het geld bij een bepaald bedrag belasting moeten betalen over dat bedrag. Wanneer je op eigen rekening spaart en het bedrag overmaakt op de achttiende verjaardag, gelden ook belastingregels. Houd hierin dus rekening met het maximale bedrag dat je belastingvrij mag schenken.