Blog

Stappenplan voor een tuininrichting met kinderen

Een tuin inrichten is een hele klus. Bij het bedenken van een ontwerp wil je natuurlijk ook  rekening houden met de kinderen. Ook zij hebben recht op een plekje om te spelen in de tuin. Het komt dus niet alleen neer op het uitzoeken van nieuwe vlondertegels maar ook van een leuke speelplek. Wanneer je de tuin gaat inrichten heb je rekening te houden met het hele gezin. Hoe je dat aanpakt? Met dit stappenplan kom je al een eind op weg.

Tuin inrichten in 6 stappen

Volg onderstaande stappen en maak van je tuin een droomtuin voor het hele gezin.

Stap 1 – Bepaal je stijl

Door op Pinterest te kijken kan je veel inspiratie op doen en makkelijk een moodboard maken. Zo kan je een beeld krijgen wat voor uitstraling en sfeer je je tuin wilt geven. Laat de kinderen ook meedenken en misschien zelf een moodboard maken voor hun eigen speelplek.

Stap 2 – Maak een ontwerp

Kijk naar je tuin, meet alles op en ga aan de slag met het maken van een ontwerp met potlood en papier. Denk aan welke delen van de tuin in de zon liggen en welke in de schaduw. Waar wil je graag een zitje maken en waar een plekje voor de kinderen komt. Zo kan je een concept schets maken. Deze gebruik je om later verder uit te werken wanneer je de materialen en beplanting hebt bepaald.

Stap 3 – Budget bepalen

Niet geheel onbelangrijk is het budget. Wat heb je over voor je nieuwe tuin. Een nieuwe tuin inrichten hoeft niet altijd duur te zijn. Je kan ook besparen door creatief om te gaan met de materialen uit je oude tuin. Wellicht kan je de tegels schoonmaken en hergebruiken of kan je de tuinhekken een likje verf geven. Verder kan je op Marktplaats ook veel gratis materiaal vinden.

Stap 4 – De beplanting en bestrating

Ga met je tuinontwerp eens langs één of twee tuincentra om advies te vragen over de beplanting. Welke planten doen het goed in de schaduw en welke zijn onderhoudsvriendelijk? Kijk ook of je ergens gras kan neerleggen. Gras is ideaal met kinderen, daar kunnen ze lekker op voetballen en spelen. En wil je geen onderhoud, kijk dan eens naar kunstgras, dat is tegenwoordig ook niet meer te onderscheiden van echt gras.

Stap 5 – Tuinmeubels en speelhoek

Nu je ontwerp zo goed als definitief is kan je kijken naar de meubels die je wilt hebben. Het is namelijk ook handig dat deze qua formaat ook op je terras passen. En hoe groot is de trampoline bijvoorbeeld? Past deze wel in de hoek die jullie voor ogen hadden. Wanneer je de meubels hebt bepaald kan je je ontwerp afronden en alle materialen gaan inkopen.

Leuk voor in de tuin: Modderkeukens, de 5 leukste om zandtaartjes te bakken!

Stap 6 – Handen uit de mouwen

Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Moet je de tuin leeghalen? Doe dit gezellig met elkaar dit is een leuke gezinsactiviteit. Ga je zelf je tuin aanleggen, met behulp van wat YouTube tutorials, of schakel je een vakman in? Het is maar net hoe handig je bent en welk budget je hebt.

Genieten in je nieuwe tuin!

Succes met het verbouwen van de tuin en hopelijk heb je wat aan dit stappenplan gehad en kan jij binnenkort genieten met je gezin van je nieuwe tuin.