Start een nieuwe carrière na je zwangerschapsverlof
Blog

Start een nieuwe carrière na jouw zwangerschapsverlof

Sta jij op het punt om met verlof te gaan of ben je er juist net achter gekomen dat je binnenkort van een paar maanden relatieve rust kunt genieten? Jouw periode van zwangerschapsverlof kan het ideale moment zijn om eens te bepalen wat je nu verwacht in je carrière. Het is voor veel vrouwen een moment waarop ze eens iets nieuws kunnen proberen en met een frisse blik naar hun werk kijken. Als jij, om welke reden dan ook, een carrière switch overweegt, vind je hier belangrijke tips. Die helpen je om een eventuele switch succesvol te maken. Tijdens het lezen kun je hier al kijken bij banen voor moeders op Jooble voor het actuele aanbod. Je vindt daar ook (parttime) banen die goed passen bij jonge moeders. Verderop lees je daarvan ook een aantal voorbeelden.

Zo kun je je tijdens jouw verlof richten op een nieuwe baan

Dan is het tijd voor een aantal algemene tips om jouw carrière een boost te geven. Schrijf om te beginnen voor jezelf op wat je mist in je huidige baan en wat je dus graag terug wilt zien in een eventuele nieuwe carrière. Maak hierbij ook zeker gebruik van je netwerk. Daarbij zal je merken dat vrienden en familie graag voor je klaar staan. Zij kunnen je misschien meer vertellen over hun beeld van jou en wat ze passend werk vinden. Zet de belangrijke zaken voor jezelf op papier. Vergeet hierbij natuurlijk niet gebruik te maken van het internet, waarbij bijvoorbeeld jobsites zoals Jooble actuele vacatures laten zien. Niet alleen kun je hier veel informatie over verschillende banen vinden, je kunt ook eenvoudiger contact leggen met een breed netwerk.

Denk nu, meer dan ooit, ook aan de praktische eisen die je stelt aan je baan. Veel nieuwe moeders willen graag een hoge mate van flexibiliteit en bij voorkeur de nodige zelfstandigheid. Zorg dan voor passend werk en maak goede afspraken met een nieuwe werkgever. Vergeet ook zeker criteria zoals het aantal werkuren, de locatie en eventuele verlofregelingen niet te bespreken.

Begin een nieuwe carrière na je zwangerschapsverlof

Drie perfecte banen voor nieuwe moeders

Wil je weten waar veel mogelijkheden voor nieuwe moeders zijn? Dit zijn een aantal belangrijke sectoren die geschikt zijn voor (partime) banen voor moeders:

  • Zorg: In de zorg zijn veel beschikbare vacatures. Het voordeel is dat je hier erg flexibel kunt zijn met het aantal uren en de dagen dat je werkt. Wel is het hier steeds lastiger om als zzp’er aan de slag te gaan. Tegelijkertijd zijn er vacatures door het hele land.
  • Onderwijs: Werken in het onderwijs valt heel goed te combineren met een jong gezin. Wie weet krijg je nog eens je eigen kinderen in de klas. Wel vereist dit eventueel een opleiding, maar binnen de huidige markt zal dat geen probleem zijn. Een mooie bijkomstigheid is dat je dezelfde vakanties hebt als je kinderen.
  • Zelfstandige: Je kunt als jonge moeder in meerdere opzichten als zelfstandige aan de slag. Bijvoorbeeld als schoonheidsspecialiste, kapper of nagelstyliste. Wat is er nu leuker dan mensen mooi maken? En het grote voordeel is dat je je eigen werktijden kan indelen.

Al met al is het zeker aan te raden om jouw zwangerschapsverlof te gebruiken om eens kritisch naar je carrière te kijken. Maak hierbij volop gebruik van je netwerk en zorg dat je de belangrijkste punten voor jezelf op papier zet. Als je veel flexibiliteit verlangt kun je overwegen om eens in de sectoren zorg en onderwijs te kijken. Zowel van origine als nu zijn de werkzaamheden daar eenvoudig te combineren met een gezin. Daarnaast draag je met je werk ook nog eens echt bij aan de samenleving.

Tips voor een nieuwe carrière na je zwangerschapsverlof