Fijne gezinskeuken voor families.
Blog

Tips en musthaves voor een fijne en praktische gezinskeuken!

Als je een gezin hebt ben je vaak in de keuken te vinden. Soms alleen, maar soms ook met het hele gezin tegelijk tijdens de ochtend spits. Dan wil je toch een fijne en praktische keuken die geschikt is voor het hele gezin. Ga jij je keuken verbouwen en wil je een moderne keuken die ook nog eens kidsproof is? Wil je je keuken aanpassen nu je een gezin hebt en ben je nieuwsgierig naar de tips voor een praktische gezinskeuken? Lees dan snel verder.

Veiligheid

Zorg in eerste instantie dat je keuken veilig is. Maak  kindersloten op de kastjes zodat ze niet bij de schoonmaak middelen kunnen. En berg breekbare spullen hoog op zodat ze er met hun kleine kinder handjes niet makkelijk bij kunnen. Bouw je oven in op oog hoogte. Dit is voor jou makkelijk en voor de kinderen veiliger. Daarnaast kan je kiezen voor een inductie kookplaat deze worden niet heet wanneer je hier op kookt.

Grote koelkast en vriezer

Hoe groter het gezin hoe meer eten je in huis hebt. Zeker als je tijd wilt besparen door een keer per week de boodschappen te doen moet je veel kwijt kunnen in je koelkast en vriezer. Als je minder plek hebt in je keuken kan je bijvoorbeeld ook een extra koelkast ergens in de schuur of garage zetten voor extra opslag.

Ga voor een gezellige woonkeuken!

Een keuken is om te koken, maar ook om gezellig samen te zijn en te ontspannen. Niks is zo gezellig als met elkaar ontbijten of in de keuken te chillen als je kookt. Als je de ruimte hebt zou ik dan ook zeker een ontbijthoek in je keuken integreren of een bar. Denk bijvoorbeeld aan een kookeiland met krukken of een kleine tafel als je eettafel niet in de keuken staat.

Welke stijl keuken je gaat kiezen ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Ga je voor landelijk, modern of voor een industriële keuken? Die keus is helemaal aan jou. Kijk rond op Pinterest voor inspiratie of kijk hier voor alle keukentrends.

Schoonmaken

Schoonmaken is niemand zijn favoriete bezigheid. En tijd is ook nog eens schaars als je een gezin hebt, je komt ook altijd al handen te kort. Dus let bij het kiezen van je keuken op of die makkelijk schoon te maken is. En let bij het kiezen van je keuken op:

  • Een inductie kookplaat is echt in 30 seconden schoongemaakt, doekje erover en klaar.
  • Kies voor matte kastjes en geen hoogglans. Daar zie je alle kinderhand afdrukken op en blijf je poetsen.
  • Een grote wasbak voorkomt veel spetters bij het handen wassen.
  • Zorg dat je keuken opgeruimd is, zo is deze makkelijker schoon te houden.

Samen koken en bakken met je gezin in de grote keuken.

Zorg voor veel bergruimte

Zorg voor veel en voldoende bergruimte. Als je kinderen hebt komen er weer veel keukenspullen bij. Potjes voor het eten, extra broodtrommels, flessen, blender voor het maken van babyhapjes…

Hopelijk kan je met deze tips aan de slag en helpen ze je met het creëren van een praktische en fijne gezinskeuken.