Samen tuinieren met de kinderen doe je zo.
Blog

Tips voor een leuke gezinstuin

Zodra de zon schijnt wil je naar buiten, gezellig samen met je gezin genieten in de tuin van de zon en frisse lucht. Maar is jullie tuin wel geschikt voor het hele gezin? Heb je plek voor de kinderen om te spelen? Is er een plekje voor jezelf, een lekker stekkie met een relaxte tuinset waar je kan chillen met een boekje? Of heb je een tegel tuin met een saai tuinmeubel? Geen nood steek je handen uit de mouwen en ga gezellig met zijn allen aan de slag om van de tuin een echt leuke plek te maken voor het hele gezin.

Tips voor het maken van een gezinstuin

De tuin wil je graag met zijn allen van kunnen genieten. Ga aan de slag en maak een plan. Heb je een tegeltuin? Wip er wat tegels uit en stort wat aarde en poot leuke planten. Maak een plekje voor de kids om te spelen en hun eigen zaden te zaaien. En maak een fijne plek met een tuinmeubel om buiten te kunnen eten met het hele gezin. Lees hieronder tips om de tuin leuker en gezinsvriendelijker te maken!

Maak een moestuintje

Er is niks zo leuk en lekker om te snoepen van je zelfgekweekte groenten. Maak een plek vrij voor een moestuintje voor de kids. Weinig plek in de tuin of alleen tegels? Dan is een moestuinbak  of grote pot ook een prima oplossing om groenten te kweken.

Deze plantjes groeien snel en makkelijk en zijn geschikt om in de (kinder) moestuin te zetten:

 • Tuinkers
 • Tuinbonen
 • Radijs
 • Wortels
 • Sla zoals ijsbergsla of botersla
 • Pompoenen
 • Tomaten
 • Aardbeien

Je kan zaadjes kopen en zelf opkweken maar je kan ook kleine moestuin plantjes kopen, daarmee zie je nog sneller resultaat! Of als je echt geen groene vingers hebt of heel weinig geduld verkopen ze volgroeide planten met snackgroenten zoals mini paprika’s en tomaatjes, dan duurt het oogsten een stuk minder lang.

Maak samen je tuin kindvriendelijk

Een tuin waar je met het hele gezin van kan genieten wanneer de zon schijnt, dat is het fijnst voor iedereen. Vraag de kinderen om te helpen denken wat ze missen in de tuin en pas dit samen aan. Misschien willen ze wel een modderkeuken, een zandbak, een klein tuinsetje, een boomhut en als je er plek voor hebt een trampoline? Ga samen brainstormen en kijk of er plek is in de tuin voor hun wensen. Er is natuurlijk niks zo leuk en leerzaam als samen een (boom)hut bouwen. Maak een ontwerp, denk een bouwplan uit, verzamel materialen en ga aan de slag met bouwen!

Wie laat de grootste zonnebloem groeien

Een reuze zonnebloem is niet moeilijk om te laten groeien en is natuurlijk prachtig om te zien. Haal wat reuze zonnebloem zaadjes in het tuincentrum, geef iedereen 1 of 2 zaadjes en laat ze deze opkweken en plant ze uiteindelijk in de tuin. Maak er een wedstrijd van wie verzorgd zijn bloem het best en wie zijn bloem het grootst?!

Zelf een moestuin maken met de kinderen, zo doe je dat!

Heitje voor een karweitje

Soms zijn er echte klusjes die gedaan moeten worden, dan kan je wel wat extra handjes gebruiken in de tuin. Een kleine beloning zoals een ijsje na een karweitje helpt dan wel om ze net wat extra te motiveren 🙂

Klusjes die kinderen prima zelf kunnen doen of mee kunnen helpen:

 • Helpen met snoeien. Als ze te klein zijn om te helpen met knippen kunnen ze helpen met het snoeiafval verzamelen.
 • Blad in de tuin  aanvegen en in een groene container gooien.
 • Onkruid wieden. Doe dit samen zodat ze leren herkennen wat onkruid is.
 • De tuinmeubelen schoonmaken en klaar maken voor het buitenseizoen.
 • Ga je nieuwe planten poten, dan kunnen ze helpen met gaten scheppen.

Vergeet de insecten en vogels niet!

De beste tuin is een tuin waar iedereen van kan genieten, ook de vogels en insecten! Ze hebben ook een belangrijke rol in de tuin dus vergeet hun niet. Maak samen een insecten hotel en geef dit een mooi plekje in de tuin. Is het koud en guur ga dan aan de slag met het zelf maken van vetbollen voor de vogels in de winter.

Lees ook: Zo maak je vetbollen voor de vogels!

Dennenappels met vogelzaad voor de winter.

Laat de kids zaaien en planten

Kinderen houden van mooie bloemen en vrolijke kleuren. Geef ze een stukje van de tuin waar ze zelf mogen kiezen wat ze gaan zaaien en planten. Door de vrolijke kleurtjes zal tuinieren nooit saai worden. Het is wel belangrijk om van te voren even te checken of de planten geen allergische reacties kunnen veroorzaken of zelfs giftig zijn, dit lees je op de website van het antigifcentrum.

Heb jij nog leuke tips om van je tuin een echte gezinstuin te maken? Laat het ons weten.