Kidsproof woonkamer inrichten.
Blog

Tips voor een “kidsproof” woonkamer

Een kindvriendelijke woonkamer is niet alleen veilig en functioneel, maar ook sfeervol en uitnodigend voor kinderen en de rest van het gezin. Bij het inrichten van de woonkamer is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften, leeftijd en ontwikkeling van de kinderen. Er zijn talloze mogelijkheden om van jouw huis een aangename kidsproof omgeving te maken voor het hele gezin, zelfs wanneer de kinderen al wat ouder zijn!

Kidsproof woonkamer inrichten met deze praktische tips

Ben je van plan om je woonkamer te verbouwen of staat er binnenkort een gezinsuitbreiding op de planning? Hier zijn een paar handige tips om je woonkamer kidsproof te maken.

Ruime zithoek

Wat is er nu gezelliger dan met z’n allen knus op de bank neerploffen? Vooral als je een paar kinderen hebt, heb je een flinke bank nodig om iedereen comfortabel te laten zitten. Begin bij het kiezen van je meubelen met een ruime en comfortabele zitbank waar iedereen tegelijkertijd op past. Want er is niks gezelliger dan met het hele gezin te kunnen genieten van een filmpje met een bak popcorn.

Bescherm je meubels

Kinderen houden geen rekening met je nieuwe meubels. Een boterham met hagelslag eten op je nieuwe bankstel of met een pen kleuren op je salontafel. Dit is haast niet te voorkomen. Zorg dat je goed voorbereid bent. Je kan je bankstel bijvoorbeeld laten impregneren en je houten tafel lakken zodat deze makkelijk schoon te maken zijn.

Speelplek voor de kids

Heb je wat extra ruimte in je woonkamer? Overweeg dan om een speciale speelplek te creëren voor je kinderen. Denk aan een tafeltje waar ze kunnen bouwen met Lego of lekker kunnen kleuren. Het is een plek waar ze een beetje rommel mogen maken zonder dat het in de weg ligt. Je kunt bijvoorbeeld een klein bureau toevoegen of een hoekje naast je tv-meubel benutten. Plaats ook wat opbergdozen in de buurt waar ze hun speelgoed in kunnen doen.

Lees ook: Zo richt je de kinderkamer in in Jungle stijl

Kidsproof woonkamer inrichten.

Opbergruimte

Zorg ervoor dat je voldoende opbergruimte hebt in je woonkamer, en dan bedoel ik echt voldoende. Het is ideaal om bergruimte te hebben waar de kinderen gemakkelijk zelf hun speelgoed kunnen opbergen. Op die manier kun je ze leren om na het spelen zelf op te ruimen. Je wilt immers niet dat al die spelletjes, kleurtjes, gameconsoles, autootjes, ballen, blokken, Legostukjes, poppen, knuffels, enzovoort door je hele woonkamer verspreid zijn of altijd maar in het zicht liggen.

Zacht vloerkleed

Een vloerkleed voegt niet alleen sfeer toe aan je huis, maar het is ook heerlijk om op te spelen. Kinderen kunnen er met blote voeten op lopen en spelen, wat zorgt voor extra plezier en comfort.

Inrichten van je woonkamer voor kinderen.

Veiligheid

Een kidsproof woonkamer betekent ook een veilige omgeving voor je kinderen. Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden bij het inrichten van je woonkamer. Begin met het kiezen van meubels zonder scherpe randen of hoeken. De materiaalkeuze is hier ook belangrijk, een houten tafel is een stuk kindvriendelijker dan een glazen salontafel. Zorg ervoor dat je kabels netjes zijn weggewerkt achter je tv-meubel. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar ziet er ook nog eens mooier uit. Leg een antislip-mat onder je vloerkleed om te voorkomen dat je kinderen uitglijden. Vergeet niet om veiligheidsplaatjes toe te voegen aan je stopcontacten. En tot slot, houd glazen vazen met mooie bossen bloemen buiten het bereik van je kinderen om ongelukken te voorkomen.

Met deze handige tips tover je in no time een kindvriendelijke woonkamer tevoorschijn: een ruimte die zowel sfeervol als praktisch is en waar zowel jong als oud zich thuis voelt. Wacht niet langer en begin nu met het inrichten van je kidsproof woonkamer!