Tips voor het kiezen van een kinderdagverblijf
Een goed kinderdagverblijf kiezen is niet iets dat je elke dag doet. Wanneer je zwanger bent kan je je het beste al verdiepen in de kinderdagverblijven bij jou in de buurt. Meestal is er een wachtlijst en je wilt niet dat je eindelijk een fijn kinderdagverblijf hebt gevonden en je er dan achter komt dat ze geen plek hebben. Lees hieronder handige tips die je kan gebruiken om een keuze te maken.
Hoe kies je een goed kinderdagverblijf?
Er zijn tal van kinderdagverblijven, in elk dorp of stad zijn er wel één of meerdere te vinden. Of je nou een kinderopvang Rotterdam zoekt of één in Groningen. Overal is genoeg keuze. Kijk goed rond en maak een lijst van alle kinderdagverblijven in de buurt. Soms kan je ook kijken naar een KDV in de buurt van je werk. Als je een lijst hebt ga dan na bij andere ouders of bekende uit de buurt wat hun ervaringen zijn. En vraag welk kinderdagverblijf zij zouden aanraden. Wanneer je een shortlist hebt ga je afspraken maken. Wacht hier dus niet te lang mee want sommige kinderdagverblijven hebben wachtlijsten.
Checklist keuze kinderdagopvang
Maak een afspraak om een rondleiding te krijgen en een kijkje te nemen bij de kinderdagverblijven waar je wel interesse in hebt. Om de beste indruk te krijgen zorg je dat je overdag een afspraak hebt zodat je ook binnen kan kijken bij de groepen. Zo kan je een indruk krijgen van de ruimte, de kinderen en de begeleiders. Maak vooraf een lijst met vragen die je wilt stellen in het kennismakingsgesprek. Neem de volgende punten in acht:
- Wat is hun pedagogisch beleidsplan en past dit bij jouw opvoeding?
- Vraag of je kan zien in welke groep je kindje zal komen?
- Maak een praatje met een begeleider zij zorgen uiteindelijk voor je kindje.
- Wat zijn de openingstijden?
- Hoe gaan ze om met de schoolvakantieperiode?
- Mag je gemiste dagen zoals bij ziekte, inhalen?
- Zijn ze flexibel als je een keer een dagje wilt ruilen of een extra dag wilt afnemen?
- Zijn er nog extra kosten zoals de kosten voor luiers?
- Hoe gaan ze om met zieke kinderen? Mogen ze komen als ze een beetje ziek zijn?
- Brengen en halen ze kinderen ook naar hun sportclubjes?
- Hebben ze horizontale en verticale groepen? En hoeveel leidsters en kinderen zitten er in een groep?
- Hoe gaan ze om met eten. Soms serveren ze een gezonde warme lunch maaltijd zodat je ’s avonds alleen nog maar een boterham hoeft te geven.
- Wat is hun beleid rondom snoep en traktaties?
- Waar slapen de kindjes? Op sommige locaties kan je kindje bijvoorbeeld ook buiten slapen.
- Welke dagen hebben ze plek? Dit moet je natuurlijk af stemmen met je werkdagen.
- En als laatste. Zijn ze geregistreerd in het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen?
Tot slot
Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed voelt. Volg je intuïtie en kies de plek waar jij je prettig bij voelt. Dat is het belangrijkste aangezien jij je kindje daar moet brengen En je wije baby daar met een gerust hart achter laten wanneer je naar je werk gaat.