Kerststol maken
Blog

Tips voor het zelf maken van kerststol

De feestdagen staan natuurlijk vooral in het teken van lekker eten en drinken en daar mag een kerststol natuurlijk niet bij ontbreken. Zelf een kerststol baken is niet alleen ontzettend lekker, maar ook een leuke en gezellige activiteit om in de kerstsfeer te komen. In dit artikel delen we daarom een aantal handige tips en trucs voor het zelf maken van een heerlijke kerststol, zodat je straks kunt genieten van een smakelijke traktatie tijdens de feestdagen. Of je nu een beginnende bakker bent of al wat meer ervaring hebt in de keuken, met deze tips wordt het zelf maken van kerststol een feestje! Lees snel verder en ontdek hoe je jouw kersttafel kunt verrijken met een zelfgemaakte, ambachtelijke kerststol.

De geschiedenis van de kerststol

Je wilt natuurlijk wel weten wat je maakt! Daarom duiken we eerst even in de geschiedenis van de kerststol, die we overigens ieder jaar in de verschillende originele kerstpakketten van het werk weer voorbij zien komen. De kerststol heeft een rijke en interessante oorsprong die teruggaat tot de Middeleeuwen. De oorspronkelijke naam van de kerststol is ‘Christstollen’, wat verwijst naar het Christuskind. Deze heerlijke kerstlekkernij vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar het een belangrijk symbool van Kerstmis is geworden. Het verhaal gaat dat de kerststol voor het eerst werd gebakken in de 15e eeuw, waarbij de vorm van de stol deed denken aan het inwikkelen van de baby Jezus. Door de eeuwen heen heeft de kerststol verschillende variaties en toevoegingen ondergaan, maar het blijft een geliefde traditie tijdens de feestdagen. Vandaag de dag wordt de kerststol wereldwijd genoten als een heerlijke lekkernij die het kerstfeest compleet maakt.

Dit heb je nodig voor de kerststol

Voor je daadwerkelijk kunt beginnen met het maken van je eigen kerststol, heb je natuurlijk wel de juiste ingrediënten nodig. Zorg er daarom voor dat de volgende producten op je lijstje staan.

● 500 gram bloem
● 14 gram gist
● 250 ml melk
● 75 gram suiker
● 125 gram boter
● 1 theelepel zout
● 200 gram rozijnen
● 100 gram amandelspijs
● 1 ei
● Poedersuiker om te bestrooien

Kersrstol bakken voor kerst

Stap voor stap je eigen kerststol bakken

Nu je alle ingrediënten klaar hebt liggen, kunnen we aan de slag met het maken van de kerststol. Volg deze eenvoudige stappen voor een heerlijk resultaat.

Stap 1 – Los de gist op in lauwe melk en voeg een beetje suiker toe. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten rusten totdat er belletjes ontstaan.

Stap 2 – Zeef de bloem in een kom en voeg de opgeloste gist, suiker, boter en zout toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het vervolgens 30 minuten rusten onder een vochtige theedoek.

Stap 3 – Voeg de rozijnen toe aan het deeg en kneed het opnieuw totdat de rozijnen gelijkmatig verdeeld zijn.

Stap 4 – Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een ovale plak van ongeveer 1,5 centimeter dik.

Stap 5 – Verdeel de amandelspijs in twee gelijke delen en vorm er twee rollen van. Leg deze rollen in het midden van de deegplakken.

Stap 6 – Vouw de zijkanten van het deeg over de amandelspijs heen en druk ze goed dicht. Zorg ervoor dat de spijs volledig bedekt is.

Stap 7 – Leg de stollen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nogmaals 30 minuten rusten onder de vochtige theedoek.

Stap 8 – Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestrijk de stollen met losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 25-30 minuten goudbruin.

Stap 9 – Laat de kerststollen afkoelen op een rooster en bestrooi ze rijkelijk met poedersuiker.

 

Serveer de stol in plakjes

Nu je klaar bent, is het tijd om ervan te genieten. Wel even laten afkoelen en dan serveren in plakjes. Zo kun je er bijvoorbeeld voor de sier nog wat poedersuiker overheen gooien, maar is het ook handig het ernaast te zetten. Snijd ook een beetje roomboter af en doe dit in een sierlijk bakje. Je zult zien dat jouw heerlijke stol zeker in de smaak zal vallen bij de rest. Omdat het maken van een eigen kerststol met een huis-tuin-en-keuken oven natuurlijk ontzettend veel werk is, kun je dit beter niet voor alle personeel doen. Daarom is online een kerstpakket bestellen een verstandige keuze. Zo hoef je je zelf nergens meer druk om te maken en krijgt iedereen, mits je dit leuk vindt natuurlijk, een heerlijke ambachtelijke kerststol in zijn of haar pakket.