Zo maak je de tuin winter klaar in 6 stappen.
Blog

Maak je tuin winterklaar in 6 stappen

De winter staat voor de deur het wordt kouder en donkerder buiten. Dé tijd om lekker binnen te zijn, spelletjes te spelen met elkaar en koekjes te bakken met de kinderen. Maar vergeet de tuin niet. In de meeste tuinen staat de tuinset nog buiten, liggen de blaadjes op de tegels en steken de uitgebloeide bloemen nog uit de grond. Stel het niet uit en maak je tuin klaar voor de winter. De tuin zal er dan niet alleen mooi uitzien, maar het beschermd ook bomen, struiken en planten tegen de kou van de winter.

Wanneer maak je de tuin winterklaar?

Ideaal is om je tuin in het najaar winterklaar te maken. Dit is ongeveer vanaf oktober tot november. Zodra de temperaturen dalen is het een goed moment om te beginnen met het winterklaar maken van je tuin. Houd er ook rekening mee dat je tuin half november al winter klaar moet zijn voordat de vorst in de grond zit (en het nog een beetje aangename temperatuur is om überhaupt in de tuin te werken).

De tuin winter klaar in 6 simpele stappen

Gelukkig is het niet heel veel werk om de tuin aan kant te maken voor de winter. Hoewel dit natuurlijk wel afhangt van de grootte van je tuin… Maar gelukkig kan je de tuin winter klaar maken in slechts 6 stappen. Lees hier wat je allemaal moet doen om je tuin klaar te maken voor de koude wintermaanden.

Stap 1 – Snoeien maar!

Het is belangrijk om bomen en struiken te snoeien voordat de winter begint. Dit voorkomt dat de planten schade oplopen door hevige wind en sneeuw. Zorg ervoor dat je de knoppen niet verwijdert, maar dat je de takken netjes inkort. Dit is ook een goed moment om je planten te her- of verplaatsen.

Stap 2 – Ruim losliggend blad op

Bladeren op de bestrating veeg je even aan de kant. Dit kan glad worden als het vochtig wordt en ook nog groene plekken achterlaten op de bestrating. Je kan ze opruimen of nog beter in de borders vegen. Deze bladeren composteren, beschermen je borderplanten tegen de vorst en geven ook bescherming aan de dieren. Win-win! Dus veeg die bladeren lekker je border in dat scheelt ook een hoop tijd.

Stap 3 – Vergeet de tuin set niet

Als je je tuin winterklaar maakt, is het belangrijk om ook je tuinmeubelen of tuin set te beschermen. Om schade te voorkomen is het verstandig om de meubelen of set te verplaatsen naar een droge, beschutte plek. Als dat niet mogelijk is, dek de meubelen dan goed af met waterdichte materialen zoals plastic of een speciale beschermhoes. Zo hou je al je tuinmeubelen of tuin set een winter lang mooi en in topconditie.

Stap 4 – Bescherm de (pot)planten

Potplanten zijn kwetsbaar voor hevige kou. Zet deze planten daarom binnen of dek ze rondom af met plastic bubbelfolie. Zo blijven je potplanten in de winter warm en gezond.

Tip: Dit is ook dé tijd om bollen te poten welke in het voorjaar zullen bloeien!

Maak je tuin winterklaar en plant bloebollen.

Stap 5 – Buitenkraan afsluiten

Zorg ervoor dat je de buitenkraan voor de winter afsluit. Als het gaat vriezen kan dit anders kapot gaan. Ook is het belangrijk om de tuinslang leeg te laten lopen zodat deze niet kapot vriest. Leeg ook gelijk even potten waar nog een laag water in staat zodat deze ook niet kapot gaan als het kwik onder 0 zakt.

Stap 6 – Gras maaien

Een goede voorbereiding voor de winter is belangrijk voor je gazon. Je kunt ervoor zorgen dat je gazon gezond blijft door het te maaien, bemesten en onkruid verwijderen. Hierdoor blijft de grond luchtig en is de kans op schimmelvorming kleiner en zorgt ervoor dat je gazon straks gezond en sterk de lente in kan!

Vergeet de vogels niet!

Om je tuin winterklaar te maken hoef je dus niet veel tijd te besteden. En als je dan klaar bent met je tuin en weer tijd hebt om lekker binnen te gaan knutselen met de kinderen. Denk dan even aan de vogels buiten die wel wat extra voeding kunnen gebruiken en maak zelf leuke vetbollen. Het is super eenvoudig en zo trek je in de winter veel bekijks met je opgeruimde tuin en vrolijk fluitende meesjes en musjes.

Dennenappels met vogelzaad voor de winter.