Blog

Vanaf welke leeftijd heeft je kind een laptop nodig?

Tegenwoordig is de computer niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook je kinderen krijgen hier op jonge leeftijd al mee te maken en zullen al snel achter een tablet, smartphone of pc zitten. Thuis om een filmpje te kijken maar ook op de (basis)school wordt het meeste werk op een tablet of laptop gedaan. Maar vanaf welke leeftijd hebben ze een laptop of pc echt nodig?

Op welke leeftijd heeft je kind een (eigen) laptop of pc nodig?

Dit is natuurlijk voor iedereen en elke thuis situatie anders. Soms wordt op de basisschool al het (huis)werk al online gegeven. Maar dan kom je met een tablet nog wel weg. Wanneer je kind naar de middelbare school gaat is een laptop echt heel handig. Sommige scholen eisen ook dat de kinderen een laptop hebben om op school ook te kunnen werken. Je zou dus kunnen zeggen dat als je kind 12 is en naar de middelbare school gaat een laptop echt “nodig” is.

Tip; kijk bij de Consumentenbond voor advies over veilig internetten en hoe je je kinderen dit met de nodige privacy kunnen doen.

Voordelen van een laptop voor kinderen

  • Een laptop heeft als voordeel dat je, in tegenstelling tot een vaste pc, de laptop ook weg kan leggen. Wil je niet dat je kind onbeheerd of tot in de late uurtjes stiekem achter zijn pc op zijn slaapkamer zit? Kies dan een laptop. Deze kan je wanneer hij klaar is met zijn schoolwerk gemakkelijk weg leggen.
  • Wanneer je kind ouder is en naar de middelbare school gaat is het handig om een laptop te hebben. Deze kan meegenomen worden naar school om daar te werken. Maar kan ook makkelijk mee naar een klasgenoot om samen te werken aan een project.
  • Met een laptop ben je flexibel om te gaan en staan waar je wilt. Zo kan het huiswerk gemaakt worden op de laptop aan de keukentafel en kan je als ouder makkelijk toezicht houden. Wanneer je kind ouder wordt kan je hem wel alleen op zijn kamer laten werken.

Tip; zet ouderlijk toezicht aan op de laptop zo kan je bepaalde dingen afschermen en in de gaten houden wat je kind allemaal uitspookt op de laptop en het internet.

Welke laptop is het best geschikt voor een kind?

Waar een “kinder” laptop aan moet voldoen verschilt natuurlijk wat je wensen zijn. Ik heb zelf voor een chromebook gekozen met touchscreen omdat dat voor de kinderen extra handig is in gebruik. Zelf zou ik kijken naar het formaat en het gewicht. Het is fijn als die makkelijk in de rugzak past. Let ook op hoe lang de accu mee gaat kinderen vergeten nog wel eens op te laden of een oplader mee te nemen. En de prijs is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Kijk hier voor een overzicht met de beste laptops van dit moment. Daar vind je voor ieders wensen een passende laptop.