Aluminium overkapping van verasol
Blog

Vergroot je tuinplezier met een overkapping!

Heerlijk lijkt het me om een overkapping te hebben aan mijn huis. Een verlengstuk van je woning waar je toch “buiten” kan zitten wanneer het wat kouder wordt. Of een houten veranda met een schommelstoel zoals je in Amerika altijd ziet. Een plek waar je buiten kan eten, borrelen met vrienden of nog een theetje kan drinken terwijl de zon langzaam ondergaat.

Wist je dat je dat er verschillende soorten overkappingen zijn? In dit blog geef ik uitleg over de soorten overkappingen. Daarnaast zal ik leuke tips geven om een sfeervolle tuinkamer te creëren!

Veranda, overkapping of tuinkamer, wat is dat nou eigenlijk?

Het lijkt allemaal erg ingewikkeld want er zijn veel benamingen voor een overkapping. Of je het nou een veranda, terrasoverkapping of overkapping tuin noemt. Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Het is een extra kamer in je tuin welke op twee manieren geplaatst kan worden. Zowel vrijstaand, dus los in de tuin, of aan een huis of muur vast zoals een schutting of schuur. De overkapping wordt dan bevestigd aan een bestaande (stenen) muur. Je kan een veranda ook uitbreiden met zijwanden en voorwanden van bijvoorbeeld aluminium en glas. Zo kan je de kamer volledig dichtmaken. In dit geval noem je het een tuinkamer.

Verwar een overkapping niet met een serre. Een serre is een aanbouw aan het huis die wel geïsoleerd is. Dit is echt een product om je woonkamer te vergroten.

Tips voor een overkapping of tuinkamer

Met alleen een overkapping ben je er nog niet. Dan komt namelijk het leukste; het inrichten! Lees hier mijn leuke en ook praktische tips om een mooie tuinkamer te creëren.

Zorg dat je tuinkamer één wordt met je tuin

Als je een tuinkamer gaat aanschaffen overweeg dan om een mooie glazen schuifwand te nemen om zoveel mogelijk connectie te houden met je tuin en met “buiten”. Zo kan je bij mooi weer de deuren openzetten en bij slechter weer sluiten om het warm te houden binnen. Het is ook een idee om bijvoorbeeld je tegels uit de tuin door te laten lopen in de vloer van je tuinkamer. Zo maak je het echt één geheel met je tuin.

Aluminium overkapping van Verasol.

Groen, groen en nog eens groen

Zorg ook voor groen in je tuinkamer. Haal de natuur naar binnen door er planten in te zetten zoals een leuke klimplant of een boompje. Zo creëer je binnen het buiten gevoel! Heb je niet zulke groene vingers dan zijn droogbloemen of kunstplanten ook een goed alternatief voor echte planten.

Gebruik natuurlijke materialen

Waar je buiten bij elk spatje regen je kussen weer naar binnen moet halen hoeft dat in je tuinkamer niet. Het is er droog dus je kan helemaal los gaan met de inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een buitenkleed, een hangstoel, leuke lounge set en hanglampen boven de tafel. En vergeet de accessoires niet! Leuke vaasjes, een schilderijtje, zachte kussens en een kleedje om een gezellige sfeer te creëren. Om zoveel mogelijk de verbinding met je tuin te behouden is het een idee om gebruik te maken van natuurlijk materialen zoals hout, rotan, bamboe en textiel.

Inspiratie veranda van Verasol.

Praktische en onmisbare extra’s voor je veranda

Natuurlijk zijn er vele leuke en handige extra’s die je kan toevoegen aan je veranda of tuinkamer. Het hangt natuurlijk af van je budget want je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Wanneer je heel het jaar door wilt genieten van je veranda is het aan te raden om bijvoorbeeld een heater te nemen. Of nog leuker een houtkachel! Zo krijg je snel een aangename temperatuur en het is nog gezellig ook. Daarnaast kan je ook screens en zonwering nemen voor tijdens de zonnige dagen. Want als de zon vol op het glas staat te branden zal het erg snel heel warm worden.

Hopelijk heb je wat aan mijn blog en heb ik je kunnen inspireren! Mocht je nog tips hebben, laat het vooral weten!

* Dit blog is een samenwerking met Verasol *