Blog

Wel of geen scooter kopen voor je kind

De scooter is erg populair onder jongeren. Het ziet er gaaf uit en je bent sneller dan met de fiets. Het kiezen van het vervoermiddel voor je kind is een weloverwogen beslissing. Voordat je deze keuze maakt zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Bij lasourisscooters.nl krijg je een duidelijk overzicht van het aanbod in scooters. Daarnaast helpen ze jou ook bij het maken van een keuze. Hieronder een aantal punten die meetellen met jouw beslissing:

Veiligheid boven alles

Het rijden op een scooter brengt niet minder gevaar met zich mee dan bijvoorbeeld een auto. Dit komt omdat je op de weg met een tweewieler kwetsbaarder bent dan met een vierwieler. Zorg dat je kind veilig de weg op gaat met onder andere: een helm, handschoenen en beschermende kleding. Jongeren hebben ook minder ervaring als verkeersdeelnemer. Dus oefen bijvoorbeeld alvast in de auto op verkeersborden.

Rijbewijs

Wanneer je 15,5 jaar bent, mag je theorie-examen doen voor je scooterrijbewijs. Als je daarvoor slaagt, mag je vanaf je 16e rijlessen nemen en praktijkexamen doen (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 2020).  Er bestaan tegenwoordig veel rijscholen, dus lees eerst online reviews voordat je een keuze maakt.  Je zou bijvoorbeeld een top-3 aan rijscholen kunnen maken.  Wanneer je dat gedaan hebt, check je per rijschool wat de kosten per lesuur zijn en wat er in zo’n lesuur wordt beoefend. Gemiddeld zijn de kosten bij rijscholen tussen de €40,00 en €50,00 per uur. Zodra je klaar bent voor je rijexamen, plan je dit samen met je rijschool in. Let op, hieraan zitten mogelijk extra kosten verbonden. Dit zijn kosten die je aan je rijschool betaald. Deze verschillen per school.

Verantwoordelijkheid

Wanneer je de keuze maakt om een scooter aan te schaffen, komen er gelijk een aantal verantwoordelijkheden bij kijken. Denk aan het afsluiten van een verzekering, regelmatig onderhoud, reparatie en de rijstijl die er wordt aangenomen.  Zorg dat je kind alle verantwoordelijkheden begrijpt. Wanneer hij of zij zich bewust is van de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken, worden de veiligheidsrisico’s geminimaliseerd.

Voor welke scooter kies ik?

Er is ontzettend veel keuze als het gaat om scooters. Kies je voor een elektrische scooter of eentje die op benzine rijdt? Kies je voor een splinternieuwe of een tweedehands? Kies je voor een elektrische scooter of een motorscooter?

Tip: stippel de routes samen uit, zo is een elektrische scooter bijvoorbeeld niet handig wanneer je kind een lange afstand moet afleggen naar school.

Kostenplaatje

Naast de vaste kosten, komen er vaak ook nog onvoorziene kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan reparatiekosten of onderhoudskosten. Het is handig om een maandelijks overzicht te maken. Zo heb je een duidelijk beeld en dit creëert ook bewustwording. Helemaal wanneer ze de scooter en extra kosten zelf gaan betalen. Het theorie-examen bij het CBR kost €48,00. De kosten voor het rijexamen bedragen €141,00. Vergeet ook niet de premie (Scooterverzekering, z.d.) en de benzine mee te rekenen. Wanneer de scooter niet verzekerd is, riskeer je een fikse boete.