Food

Samen koken met kinderen, tips & tricks

Samen koken met je kinderen is leuk en gezellig! Helpen in de keuken of zelfs helemaal alleen iets koken is goed voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast is het belangrijk om te leren voor later want ooit zullen ze toch op eigen benen moeten staan dan is het wel handig als ze meer kunnen dan alleen een ei bakken.

Samen koken met kinderen hoe pak je dat aan?

Helpen in de keuken leert het kind om met keuken tools om te gaan zoals messen en ontwikkeld hij zijn motorische vaardigheden, het zelfvertrouwen zal groeien en wat zullen ze trots zijn op het resultaat. Ze hebben tenslotte zelf iets gemaakt en ook heel veel geleerd. Dus begin vroeg met het samen koken dit is een investering voor later en iets dat elk kind zou moeten leren. Stel je voor dat je op zondag wordt verrast met een zelf gemaakt ontbijt op bed dan ben je toch de gelukkigste moeder op aarde 🙂

Lees hieronder dé tips en tricks om samen te koken, suggesties voor handige kindvriendelijke keukensets en leuke kinder kookboeken.

De beste keuken sets voor kinderen

Veiligheid staat voorop en daarom zijn er een aantal keuken tools die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderhanden zoals een kinder messen set of een kleine deegroller

Le petit chef keukenset van Opinel

Opinel het messen merk die ook bekend staat om hun zakmessen maakte deze toffe Le petit chef keuken set met mes, schiller en hand beschermer. Ideaal voor kinderen die willen helpen in de keuken.
Opinel Le petit chef keuken set bestellen

Opinel Le Petit Chef Keukenset - 3-Delig - RVS

Kindermessen set

Vrolijk gekleurd kinder messen set in 3 maten. De messen zijn zo ontworpen dat je niet in je vingers kan snijden. Handig & veilig!
Kinder keukenmessen set bestellen

Kindermessen - Messen voor kinderen - Veiligheidsmessen - Gekleurde messenset voor kinderen - Kindermes - Kindvriendelijke messenset voor kinderen - Gekleurde messenset - Bestek voor kinderen - Kids kitchen knife

Homey kinderkook set

De homey kinder kook set met keukenmes, snijplank en bescherm handschoentje. Met de handschoen kunnen de kinderen niet in hun handen snijden.
Kinder kook set van Homey bestellen

Homey's Junior Kinder kookset - 3 dlg - Keukenmes, Snijplank & Beschermhandschoentje

Bak set voor kinderen

Leuke bak set special voor kinderen met een cakevorm, 4 cupcakevormpjes, bakborstel, spatel, tang, garde, deegroller en 8 maat lepels.
Kinder bak set bestellen

Kinder bak set.

Keukentools die kinderen kunnen bedienen

Verder zijn er keuken tools die ze wel al op jonge leeftijd makkelijk kunnen bedienen. Denk aan:

  • Appelboor
  • Eiersnijder
  • Staafmixer
  • Mixer
  • Blender
  • Garde
  • Kleine koekenpan

Leuk als extra’s om de kleine thuis kok te motiveren, een (gepersonaliseerd) schort of een koksmuts!

Leukste kookboeken voor kinderen

Kinder kookboeken zijn onmisbaar wanneer je ze meer zelf wilt laten koken. Het is heel leerzaam om de stappen van een recept te volgen. In een kinder kookboek zijn de stappen simpel & duidelijk uitgelegd, al dan niet met foto’s of illustraties. Handig voor de kleine thuis kok die al zelf aan de slag wil gaan.

Mijn eerste kookboek

Leer koken met deze gemakkelijke en lekkere recepten! Dankzij de handige stap-voor-stapfoto’s zie je precies hoe je alles moet doen, van het breken van een ei tot het raspen van een wortel. Maak met dit kookboek salade, soep, pasta en nog veel meer!
Bestellen bij Bol.com

Mijn eerste kookboek

Het grote kookboek voor kinderen

Dit kookboek staat bomvol recepten om van te smullen. Ze zijn allemaal stap voor stap uitgelegd en geïllustreerd met duidelijke foto’s en tekeningen. Bovendien staan er in dit kookboek een heleboel basistechnieken uitgelegd en tips.
Bestellen bij Bol.com

Het grote kookboek voor kinderen

Koken met Shane

In het kookboek Koken met Shane vind je zijn 40 favoriete recepten. Stap-voor-stap worden de recepten uitgelegd met foto’s; handig en simpel om dit thuis makkelijk te maken.
Bestellen bij Bol.com

Koken met Shane

De zilveren lepel voor kinderen

Voor kleine bambini’s een Italiaans kinder kook boek. Het boek bevat tips over hoe je veilig kunt koken, uitleg over bereiding en welk keukengerei je nodig hebt. Elke stap van het recept is los beschreven en geïllustreerd, en daarom heel makkelijk te volgen. Alle gerechten zijn gefotografeerd, zodat je kunt zien hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien.
Bestellen bij Bol.com

De Zilveren Lepel - De Zilveren Lepel voor kinderen

Tips om samen te koken met kinderen

Volg deze tips en tricks en het koken met kinderen is ineens een stuk makkelijker en leuker! Deze lijst is samengesteld uit eigen ervaring met het koken en bakken met mijn kinderen.

Tip 1: Uitleg en regels

Leg goed uit wat het recept is en welke stappen er doorlopen moeten worden, zorg voor een duidelijk recept dat ze snappen. En neem vooraf de regels door. Maak niet te veel regels maar bijvoorbeeld 3 belangrijke zoals het gebruik van messen, het gasfornuis en de oven. De oven en gasfornuis is heet en mogen ze niet zelf open doen en gebruiken. En messen alleen gebruiken aan tafel daarna weg leggen en niet mee gaan rondlopen. Schone handen zijn ook belangrijk dus even wassen voor het koken. Wanneer de kinderen ouder zijn kunnen de regels natuurlijk veranderen en kan er een regel bij komen, maak je gebruikte materialen schoon en ruim op.

Tip 2: Zorg voor goede apparatuur en keuken tools

Speciale keuken tools die “veilig” zijn en geschikt voor kinderen. Dit verschilt per leeftijd kijk goed wat jouw kindje al zelf kan en of hij toe is om bijvoorbeeld met een mesje te snijden.

Tip 3: Goede werkplek

Zorg dat de werkplek niet te hoog is en dat er voldoende ruimte is om te koken. Zeker als er wat gesneden moet worden is het handiger en beter om dit aan tafel te doen zodat ze kunnen zitten en goed zicht hebben. Helpen in de keuken gaat het best met een krukje zodat ze goed bij het werkblad kunnen.

Lees ook: De mooiste houten speelkeukens voor kleine masterchefs!

Tip 4: Kies een geschikt recept

Wanneer je kind voor het eerst helpt is het handig om een gemakkelijk recept te kiezen met weinig ingrediënten en weinig handelingen. Denk aan worstjes in bladerdeeg of een koud gerecht zoals een toetje maken. Zo kan je kind het zo goed als alleen doen en kan er weinig mis gaan. Ook samen bakken is erg leuk zorg dat er genoeg handelingen zijn die je kindje zelf kan doen zoals mixen, helpen met afwegen van ingrediënten en het beslag in de vorm gieten.

Tip: een kidsproof bloomkool pizza recept, gezond en lekker en simpel om samen te koken.

Tip 5: Knoeien mag & een foutje is ook niet erg

Er zal vast een eierschil in het beslag vallen of wat gemorst worden. Laat dit los en bemoei je er niet te veel mee. Laat je kind zijn gang gaan alles kan achteraf weer schoongemaakt worden en een eierschil in een cake proef je echt niet. Denk er aan van fouten maken leer je!

Tip 6: Blijf er bij!

Blijf er wel bij tijdens het koken en laat je kind niet zonder toezicht snijden of iets roeren in de warme pan. Grijp in als er niet veilig met de messen omgegaan wordt en help natuurlijk met de oven en met het gasfornuis.

Aardbeientiramisu maken

Zo en nu de keuken in!

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips, en nu snel aan de slag. Wat gaat het worden deze lekkere aardbeien tiramisu, simpele pizza, pastasaus broodjes of zelf gemaakte kidsproof eiersalade?