Kinderboeken

Tips om het voorlezen aan peuters leuker te maken

Voorlezen aan je peuter is ontzettend leuk en gezellig. Maar wist je dat het ook heel belangrijk is voor hun ontwikkeling. Voorlezen stimuleert de  verbeelding en creativiteit en helpt hun taalvaardigheden te verbeteren. Het is dus heel waardevol om elke dag je peuter voor te lezen.

Tips om het voorlezen aan je peuter nog leuker te maken

Wil jij je peuter ook gaan voorlezen maar weet je hem of haar nog niet echt te boeien? Misschien pak je het wel verkeerd aan. Lees hier enkele tips om het voorlezen een leuke en interactieve ervaring te maken.

Kies geschikte boeken

Kies boeken die zijn afgestemd op de leeftijd en interesses van de peuters. Kleurrijke prentenboeken met eenvoudige en herkenbare verhalen en personages zijn vaak het meest geschikt. Of het nou Nijntje is of Paw patrol boeken die jullie lezen, lezen is lezen.

Gebruik stemexpressie

Maak het voorlezen levendig door verschillende stemmen en expressies te gebruiken voor verschillende personages. Peuters zullen het leuk vinden om te horen hoe je verschillende stemmen en geluiden maakt.

Interactie en betrokkenheid

Moedig interactie aan tijdens het voorlezen door vragen te stellen over het verhaal, de personages en de illustraties. Vraag bijvoorbeeld: “Waar is de blauwe vogel?” of “Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?”

Laat peuters kiezen

Geef peuters de mogelijkheid om zelf een kinderboeken te kiezen om voorgelezen te worden. Dit geeft hen een gevoel van controle en betrokkenheid bij het leesproces.

Maak gebruik van props

Gebruik visuele hulpmiddelen, zoals knuffels, poppen of flitskaarten, om het verhaal tot leven te brengen. Dit kan de verbeelding van peuters stimuleren en hen meer betrekken bij het verhaal.

Creëer een speciale leesplek

Maak een gezellige leeshoek met comfortabele kussens en knuffels waar peuters zich kunnen nestelen terwijl ze luisteren naar het verhaal.

Maak geluiden en bewegingen

Voeg geluidseffecten toe tijdens het voorlezen om bepaalde gebeurtenissen of situaties te accentueren. Gebruik ook lichte bewegingen om de actie in het verhaal na te bootsen.

Herhaling en voorspelbaarheid

Peuters houden vaak van herhaling en voorspelbaarheid. Kies boeken met een ritmische structuur of terugkerende elementen, zodat ze kunnen anticiperen op wat er komt.

Maak een verhaal interactief

Moedig peuters aan om mee te doen met bepaalde delen van het verhaal. Bijvoorbeeld handklappen als een personage blij is, of zachtjes ‘boe’ roepen bij een spannend moment.

Sluit af met een gesprek

Na het voorlezen, praat met de peuters over het verhaal. Vraag wat ze ervan vonden, welk personage hun favoriet was, of hoe ze zich voelden tijdens bepaalde momenten.

Lezen = leuk!

Het belangrijkste is om het voorlezen aan je peuter leuk en plezierig te maken. Neem echt de tijd voor het gezamenlijke leesmoment en zorg dat het een waardevolle activiteit is voor jullie beide. Dit zal hun liefde voor boeken en lezen verder ontwikkelen.