praktische tips opbergen speelgoed
Kinderkamer

Praktische tips om speelgoed op te bergen

Spelende kinderen brengen een gezellige sfeer met zich mee, maar kunnen ook zorgen voor rondslingerend speelgoed en een rommelige woonkamer. Gelukkig is het prima te doen om wat meer orde te scheppen in de speelgoed chaos! Weet je niet waar je moet beginnen met het opbergen van al dat speelgoed? Geen zorgen! Deze handige tips helpen je op weg.

Begin bij het begin: weggooien

Haal al het speelgoed tevoorschijn. Kijk kritisch naar alles. Wat is kapot? Waar wordt niet meer mee gespeeld? Kapot speelgoed gooi je weg of recycle je en oud speelgoed breng je naar de voedselbank of de kringloop winkel. Dat ruimt al lekker op. Herhaal dit proces 2 keer per jaar. Een mooi moment is bijvoorbeeld voor Sinterklaas of een verjaardag zo kan je inschatten waar je al het “nieuwe” speelgoed gaat laten.

Sorteer al het speelgoed

Begin nu met sorteren, leg soort bij soort. Leg alle knutsel en kleurspullen bij elkaar. Verzamel al het bouw speelgoed en leg bij elkaar. Ga zo door tot je al het speelgoed hebt uit gesorteerd. Zo krijg je een goed beeld van alles wat er is en de hoeveelheid.

Bedenk welk speelgoed in welke ruimte komt

Bedenk nu welk speelgoed in welke ruimte moet komen. Zo wil je de knutselspullen misschien wel in de woonkamer waar de kids altijd aan de tafel knutselen. En wil je het grote bouwspeelgoed in de slaap- of speelkamer opbergen waar de kinderen onbezorgd uit het zicht kunnen bouwen.

Hoeveel bergruimte heb je nodig?

Bedenk nu hoeveel opbergruimte je nodig hebt op de verschillende plekken in je huis. Heb je genoeg ruimte in de kast op de slaapkamer? Heb je opbergruimte in de woonkamer? Kijk in welke kast je het speelgoed gaat opbergen en bepaal of dit gaat passen. Handig is om klein speelgoed zoals de knutselspullen in losse bakjes met labels op te bergen. Doe de kleurtjes in een bakje, de lijm en scharen, de verf en kwasten enzovoorts. Etiketten bestellen doe je eenvoudig online. Gebruik deze om de bakjes te labelen zodat voor iedereen duidelijk is welk speelgoed waar opgeborgen moet worden.

praktische tips opbergen speelgoed

Foto credit diy opbergkratje @Maryj

Handige opbergmogelijkheden

Je hebt naast een gewone kast heel veel verschillende en praktische opbergmogelijkheden voor speelgoed. Zo kan je grote canvas of rieten manden neerzetten waar makkelijk en snel het grote speelgoed zoals blokken en Duplo in kunnen. Je hebt ook speelkleden welke je na het spelen omtovert tot een opbergzak. Heb je weinig kastruimte kijk dan eens naar een bed met lades eronder voor extra bergruimte. Super handig en praktisch.

Het is ook van belang om opbergruimte te kiezen die laag bij de grond is, zodat kinderen er gemakkelijk bij kunnen en zelf kunnen opruimen. Als je ervoor kiest om het speelgoed op te bergen op de bovenste plank van een kast, kun je er natuurlijk op rekenen dat jij degene bent die steeds aan het opruimen is.

Als je opgeruimd hebt is het tijd om de stofdoek over de planken heen te halen. Zet een muziekje op zo kan je sneller schoonmaken en is de vervelende klus voorbij voordat je het doorhebt.

Afspraken maken over opruimen

Nu je genoeg bergruimte hebt en al het speelgoed een eigen plekje heeft is het tijd om afspraken te maken over het opruimen. Het kan soms een uitdaging zijn om kinderen te motiveren om hun speelgoed op te ruimen, maar met de juiste afspraken onderling kom je hopelijk al een heel eind.