
Zoutdeeg maken & bakken, hét beste recept!
Zoutdeeg zelf maken is een leuke activiteit om te doen en om er daarna mee te knutselen en boetseren is dubbel zo leuk! Zoutdeeg is heel veelzijdig en je kan er eindeloos mee blijven variëren en knutselen. Je hebt verschillende soorten zoutdeeg zoals gekleurd, wit zoutdeeg of het klassieke zoutdeeg wat je kan maken met de kinderen. Daarnaast kan je er heel veel leuks van knutselen, van versiering voor in de kerstboom, kralen voor een ketting, waxinelichtjes houder tot een pennenhouder. Lees hier alles over zoutdeeg en wat het beste recept is.
Zelf zoutdeeg maken, dit heb je nodig
- 2 kopjes (gewone) bloem, geen zelfrijzende bloem
- 1 kopje zout
- 1 kopje water
- een eetlepel olie, maïs of olijfolie
- een grote mengkom
Wil je meer of minder maken dan kan je eenvoudig het recept aanpassen. Zorg dat je de verhouding van de ingredienten hetzelfde houdt.
Hét zoutdeeg recept (met bloem), dat nooit mislukt!
- Meng het water en het zout in de grote mengkom.
- Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed het deeg met je handen, of laat de kinderen dit doen!
- Doe de eetlepel olie bij het deeg en kneed alles goed door.
- Als het geheel te korrelig en droog blijft, voeg dan nog enkele druppels water erbij. Als het deeg te nat is, voeg dan nog een klein beetje bloem erbij.
Zo maak je wit zoutdeeg
Wanneer je mooi echt wit zoutdeeg wilt maken doe je dat met maïzena en baking soda.
De ingrediënten zijn:
- 1 kopje baking soda
- 1/2 kopje maïzena
- 3/4 kopje water
Dit moet je dan alleen niet gewoon met de hand kneden maar verhitten in een pan. Doe alle ingredienten samen in een steelpannetje op middelhoog vuur. Blijf goed roeren tot het een stevige bal is geworden. Laat het vervolgens afkoelen voordat je er mee gaat knutselen.
Dit wil je weten over zoutdeeg
- Doe vooraf bij het water een paar druppels eetbare kleurstof. Zo krijgt het deeg een kleurtje.
- Als je 2 losse stukjes hebt kan je deze makkelijker samenvoegen wanneer je ze een beetje vochtig maakt.
- Zoutdeeg kan je aan de lucht laten drogen of sneller in de oven.
- Heb je teveel gemaakt? Dan bewaar je het gemakkelijk in een luchtdichte bak in de koelkast.
- Zoutdeeg kan je wel eten maar het is niet zo lekker… Het is dus wel veiliger voor kleine kinderen om mee te spelen dan met klei wanneer ze het in hun mond stoppen
Zoutdeeg bakken doe je zo
Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.
Als je liever niet wilt bakken in de oven kun je het zoutdeeg ook gewoon laten drogen in de lucht. Leg de knutselwerkjes boven de verwarming op de vensterbank of op een heel zonnige plek. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van het zoutdeeg, dikke kunstwerken hebben soms wel 2 weken nodig voordat het ze echt helemaal droog zijn.
Te veel gemaakt? Zo bewaar je zoutdeeg
Het zoutdeeg kan je enkele dagen goed bewaren. Berg het deeg op in een luchtdichte bak en zet het in de koelkast. Voor je er weer mee wilt gaan spelen voeg je gewoon wat vocht toe en kneed je het even goed door. Heel lang is het deeg niet houdbaar, denk aan een week maximaal.
Knutsel tips & ideeën om met zoutdeeg te maken
Je kan tal van leuke dingen knutselen van zoutdeeg. Denk bijvoorbeeld aan een zelf gemaakt cadeau voor Moederdag of boetseer iets voor Valentijnsdag. Thema’s als Kerst en Pasen doen het ook altijd goed en hier kan je ook leuk met zoutdeeg aan de slag. Denk aan:
- Waxinelichtjes houder
- Ketting
- Sleutelhanger
- Pennenhouder
- Kralen
- Hangers voor in de kerstboom of paas tak
- En nog veel meer….
Zie hieronder wat inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan.
Vind jij knutselen met zoutdeeg ook zo leuk? Sla dit niet te mislukken recept dan snel op zo kan je het later altijd nog terug vinden, handig toch?

