Spelen

Roblox, alles wat je moet weten over deze game

Roblox game voor kinderen

Roblox is een grote hit bij kinderen. Wereldwijd spelen er miljoenen kinderen games op dit platform. Voor ouders is het vaak een raadsel wat er wordt gespeeld en hoe de game nou precies in elkaar steekt. Hoog tijd om dat eens even uit te zoeken en alles op een rijtje te zetten.

Om te beginnen, wat is Roblox?

Roblox is niet echt één spel het is een platform waarop heel veel spelletjes staan. Roblox games heten die spellen. Op het platform kan je ook zelf gemaakte spellen publiceren. Leuk is dus dat je spellen van andere kan spelen. Populaire games in Roblox zijn: Work at a Pizza Place, Adopt me, Piggy en MeepCity. In de verschillende games strijden miljoenen spelers tegen elkaar in uitdagingen. Daarnaast zit er ook een chat functie in waardoor je kan communiceren met je medespelers en vrienden.

Lees ook: Brawl Stars: alles wat je moet weten over deze hype!

Hoe werkt Roblox?

Bij het aanmelden bij Roblox wordt er gevraagd een gebruikersnaam in te vullen die niet je echte naam is. Daarnaast moet je je geboortedatum opgeven en een wachtwoord. Als je je aanmeldt, wordt een account met een eigen profiel op het Roblox-platform gemaakt en kan je aan de slag met het spelen.

Op je profiel kun je de games bekijken die je hebt gespeeld, je kunt posten in een feed. Ook vind je er een overzicht van je vrienden, welke groepen je deel uitmaakt en badges die je hebt gewonnen.

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je spellen kiezen om te gaan spelen. Ook kun je je avatar aanpassen en vrienden gaan vinden.

Wanneer je een spel gaat spelen zie je een lijst met alle andere spelers in de rechterbovenhoek van je scherm. Je hebt dan toegang tot een chatfunctie in de linkerbovenhoek van de pagina die alle spelers kunnen gebruiken terwijl je het spel speelt. Je kunt privéberichten sturen naar andere spelers door op hun naam in de chatbox te klikken.

Voor welke leeftijd is Roblox geschikt

Het leeftijdsadvies dat Roblox zelf geeft is vanaf 7 jaar. Dit is gebaseerd op de officiële PEGI-leeftijdsclassificatie PEGI 7. Alleen is deze beoordeling gemaakt op basis van de games die Roblox zelf op het platform heeft geplaatst. De andere spellen zijn niet meegenomen in deze beoordeling. Kinderen kunnen er dus games tegenkomen met geweld en horror-elementen.

De ESRB geven Roblox een E10+ beoordeling, vanaf 10 jaar. Dit is vanwege fantasie en geweld wat in sommige spellen voorkomt. Ook wijzen zij op het risico van de chatfunctie. Kinderen onder de dertien kunnen alleen met vrienden chatten en Roblox filtert automatisch scheldwoorden en godslastering eruit. Kinderen ouder dan dertien kunnen met iedereen, dus ook met vreemden, chatten.

Lees ook: Minecraft fan? Dan zijn dit de leukste cadeau’s

Waarop kan Roblox gespeeld worden?

Roblox is beschikbaar als applicatie voor Android of iOS. Dus is beschikbaar op de telefoon, tablet en mac. Ook kan je het op de Xbox spelen of via een browser op de PC. Er is wel altijd een internet verbinding nodig, het spel kan dus niet offline gespeeld worden.

In-app aankopen met Robux

Roblox is een gratis spel maar uiteraard kan je in-game aankopen doen. In Roblox betaal je met munteenheid Robux. Deze Robux koop je wel met echt geld. Met Robux kan je in de app andere outfits voor je avatar kopen of toegang krijgen tot extra levels. Wat een avatar is? Een online profiel waarmee je de game speelt 🙂

Wil je een keer Robux kopen dan kan je deze eenmalig in de app aanschaffen of bijvoorbeeld met een Roblox-giftcard. Deze koop je gemakkelijk in de supermarkt of online;

  • Xbox One: koop hiervoor de officiële Roblox-giftcards of een Xbox giftcard.
  • PC: hiervoor kun je de officiële Roblox-cards kopen bij de supermarkt en de verkooppunten.
  • Android of iOS:  gebruik een Google Play card of een App Store & iTunes kaart om Robux te kopen.

Tip: dit is onder de jongens ook een populair cadeau om te vragen voor verjaardag of kinderfeestje.

Ouderlijk toezicht in Roblox

Je kan makkelijk toezicht houden op het account van je kind. Hoe je dat doet? Alles daarover vind je op de speciale pagina voor ouders, waarop ze uitleggen hoe het spel werkt en hoe je met je kinderen mee kan kijken. De speciale ouderpagina.

Tips, aandachtspunten om op te letten

Aandachtspunten voor jou als ouder wanneer de kinderen Roblox gaan spelen.

  • Maak een account aan voor je kind en vul daar de juiste geboortedatum in. Alleen zo maak je gebruik van de leeftijd controle en begrensde functies van Roblox.
  • Let op dat je je creditcard niet zomaar koppelt aan het systeem en je kind onbeperkt toegang krijgt tot het kopen van Robux.
  • Kijk af en toe even mee welke spellen er gespeeld worden. Er staan ook spellen met moord en horror thema op het platform.
  • Je kan in het account met accountbeperkingen aangeven dat er alleen spellen gespeeld mogen worden die gemaakt zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Maar let op dit is niet waterdicht!
  • Kinderen onder de 13 jaar kunnen alleen chatten met vrienden. Maar check zo nu en dan welke vrienden ze hebben want ook vreemden kunnen vrienden worden.
  • Bespreek de gevaren van chatten met je kind en bepaal de regels. Zo deel je nooit privé gegevens in een chat zoals je naam, leeftijd, woonplaats en school.

Pin Roblox blog mamalies

 

Zijn jullie kinderen al gegrepen door deze hype en spelen jullie kinderen ook al Roblox? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Dus deel ze vooral met me op InstagramPinterest en Facebook.