Spelen

Maak je buurt wat schoner met zwerfafval bingo!

zwerf afval bingo

Overal op straat ligt zwerfafval. In speeltuintjes en in parken tussen de bosjes vind je snoeppapiertjes en lege blikjes. Hoog tijd om een handje te helpen en de natuur weer schoon te maken met zwerfafval bingo. De zoektocht naar afval is een leuke en ook leerzame activiteit om met de kinderen te doen. De kinderen zijn lekker buiten bezig, ze bewegen en maken de buurt een beetje schoner. Win win!

Zwerfafval bingo

Overal ligt zwerfafval op straat, in de bosjes maar ook in de speeltuinen, zonde en vies. Wanneer de kids met deze leuke speurtocht bezig zijn worden ze zich er ook van bewust dat je afval niet zomaar op straat moet gooien maar gewoon even op moet ruimen. Ook wanneer er geen prullenbak in de buurt is houdt je je afval even bij je totdat je het weg kan gooien.

Wat heb je nodig?

  • Zoekkaart 1 per kind. De zwerfafval bingo kun je hier gratis downloaden.
  • Vuilniszakken.
  • Handschoenen, afval oppakken kan best vies zijn.
  • Pen of potlood om het afval op de bingo kaart af te strepen.
  • Klembord of stuk karton als onderlegger voor de bingo kaart.
  • Eventueel een afval grijper of prikstok.

Zo pak je het aan:

Zoek een “vieze” locatie

Elke locatie waar afval ligt is goed. Dit kan in je eigen buurt zijn, bij de speeltuinen of op het voetbalveld bijvoorbeeld.

Deel de materialen uit

Geef iedereen een vuilniszak, kaart op karton of in een klembord, pen of potlood en handschoenen. Als leuke extra toevoeging kan je een afval grijper of prikstok meegeven.

De zoektocht gaat van start!

Spreek een tijd af en laat ze op zoek gaan naar zwerfafval. Heb je kleine kinderen dan loop je natuurlijk mee. Iedereen streept zijn vondsten af op de kaart. Wanneer de tijd erop zit of al het afval opgeruimd is is de zoektocht klaar.

Tip: Spreek vooraf wel even af hoe ze het afval oppakken en dat het echte vieze afval en scherp glas zeker niet opgepakt moet worden.

And the winner is!

Als alle kinderen weer terug zijn tel je het gevonden afval en vink je het af op de zoek kaart. Wie heeft het meeste zwerfafval gevonden en dus de meeste punten? Die is de winnaar!

Tip: Zoek samen uit welk afval in welke afvalcontainer moet en recycle na de zoektocht al het zwerfafval.

Zwerfafval ligt overal

De zwerfafval bingo kan je dus altijd en overal doen zoals op het strand, in het bos, in je eigen dorp of je eigen buurt. Helaas vind je tegenwoordig overal zwerfafval en wordt dit ook telkens een groter probleem. Dus kom op, stroop je mouwen op en ga aan de slag!

Download de zwerfafval bingo kaart hier.

Zwerf afval bingo maak je buurt schoner

zwerfafval verzamelen in de buurt

Inspiratie!

Naast dit leuke zwerfafval bingo maakte ik nog meer printables voor activiteiten zoals het work it out spel en de lente bingo. En zijn jou kids ook altijd graag buiten dan is dit echt leuk speelgoed voor kleine onderzoekers en avonturiers!

Op Mamalies vind je nog meer super veel coole en leuke inspiratie voor activiteitenknutselen en speeltips die je kan doen met je kinderen. Je kan ons voor nog meer inspiratie volgen op InstagramPinterest  en Facebook.