Uitjes

Bevers zoeken en varen in de Biesbosch

Follow my blog with Bloglovin
varen biesbosch

Op een mooie zomerse dag rij ik met de kinderen (4 en 6 jaar) naar Nationaal Park De Biesbosch. Onze dag begint bij het Biesboschcentrum Dordrecht. Naast de bijzondere natuur en bevers is er ook een zwemmeer. En omdat de Biesbosch grotendeels uit water bestaat kan je er goed varen in een boot, kano of SUP. Genoeg te doen en beleven voor een dagje uit met de kinderen.

Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch staat bekend om de vele rivieren, kronkelende kreken, wilgenbossen, grienden en polders. Het is het grootste zoetwater getijdengebied van Europa en ligt in Zuid Holland en Noord Brabant. Het is een jungle van overhangende bomen, wilgen en bloeiende planten. Er leven hier veel (zang)vogels daarnaast is het al 25 jaar het leefgebied van de bever. Ook is de Biesbosch sinds 2001 het leefgebied van de grootste roofvogel van Europa, de zeearend.

Varen in De Biesbosch met een fluisterboot

Als we in de ochtend aankomen is het al prachtig weer en besluiten we om eerst het water op te gaan. Het idee was om een Canadeese kano te huren maar als ik naar de kano kijk bedenk ik me dat het een hele opgave zal zijn om in mijn eentje met de kinderen (4 en 6 jaar) die kano te besturen. Het plan wordt aangepast en we huren een fluisterboot voor een tocht van 1 uur. Wij hadden geluk dat er nog een beschikbaar was maar reserveer je boot vooraf zeker in de vakanties is dit aan te raden. De kosten voor een boot voor 6 personen is € 20,- per uur (prijs 2018). De kinderen krijgen een reddingsvest aan en ik krijg uitleg hoe de boot werkt, niet erg moeilijk al zeg ik het zelf. Nadat nog even wordt uitgelegd wat de route is kunnen we vertrekken. De tocht voert ons over kronkelige kreekjes, onder laaghangende bomen door en langs de oevers waar honderden libelle’s en waterjuffers vliegen. De kinderen vinden het ook leuk om even kapitein te zijn en de boot zelf te besturen.

De vaarroute

biesbosch varen

Speuren naar bevers in het Bever Bos

Na onze vaartocht gaan we op onderzoek uit in het bezoekerscentrum. Daar is van alles te zien over de geschiedenis van Nationaal Park De Biesbosch en de bevers. Naast het bezoekerscentrum ligt het BeverBos. In dit omheinde bos leven de bevers Beert en Benthe. Je kan bij het bezoekerscentrum een gezinsspeurtocht halen voor € 3,- maar je kan ook zo het pad bewandelen. We volgen het pad van ongeveer 1 km die ons om het bos heen leidt. Het is een educatief pad met veel leuke informatie en bijzondere weetjes over bevers. Onderweg kom je langs een kunstburcht en observatieplatform. En als je goed kijkt ontdek je boomstammen die echt zijn afgeknaagd door de bevers. De kinderen vinden het prachtig en kijken hun ogen uit. Helaas zien we de bevers zelf niet.

Wandelen door het BeverBos
Het BeverBos

Afkoelen in de zwemvijver

Na onze tocht is het tijd om af te koelen. Aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch bevind zich Recreatiegebied De Hollandse Biesbosch. Er is een grote zwemvijver met een strandje en gras om op te liggen. Ook zit er een restaurant met terras waar ijsjes en snacks gehaald kunnen worden. De kinderen duiken het water in en spelen op de vele speeltoestellen die verspreid staan op het gras. Ook vangen ze in de sloot kikkers en springen ze dolgelukkig 10x achter elkaar in de modder. Gelukkig is er een douche zodat ik met twee voldane en redelijk schone jongens weer op huis aan kan. Het was een top dag. De jongens vonden het echt heel leuk en we gaan zeker nog eens terug om met de boswachter op pad te gaan om echte bevers te spotten.

Zwemmeer Hollandse Biesbosch
biesbosch
Kikkerslootje
biesbosch zwemmeer
De kabelbaan bij het zwemmeer

Maak er een weekendje weg in De Biesbosch van!

Zou je hier langer willen verblijven? Ja dat snap ik helemaal! Er is hier heel veel te zien en te doen, genoeg om een weekend te vullen. Als je een weekendje weg naar de Biesbosch plant overnacht dan bij de stayokay in Dordrecht deze ligt op steenworp afstand van het bezoekerscentrum. Dit hostel ligt middenin de natuur aan het water. Je stapt vanaf hier zo de kano in of de fiets op (die ze hier overigens ook verhuren). Ze hebben kamers voor families of een bijzondere lodge. Lees hier hoe het is om te slapen in een wikkelhouse bij de Stayokay in Dordrecht. De prijzen zijn (per juli 2018);

  • 4-persoons kamer privé met badkamer, inclusief ontbijt € 119,75
  • 4-persoons Wikkelhouse van gerecycled karton , inclusief ontbijt €129,75

 

Stay okay biesbosch

Mijn persoonlijke tips

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan de Biesbosch met je kinderen dan heb je misschien nog wat aan mijn persoonlijke tips en tricks:

  • Je kan parkeren naast het bezoekerscentrum, zie hier de google maps locatie.
  • Neem water en snacks mee op de boot.
  • Sanitair kan je vinden in het bezoekerscentrum.
  • Laat je zwemspullen in de auto wanneer je gaat zwemmen kom je langs de parkeerplaats.
  • Lunchen kan in het bezoekers centrum of bij de zwemplas.
  • Check altijd op teken nadat je een bos hebt bezocht.
  • Biesboschcentrum Dordrecht heeft vele activiteiten kijk hier voor het aanbod.

Hebben jullie ook zin om naar de Biesbosch te gaan of ben je wel eens geweest en heb jij wel bevers gespot? Laat het ons weten. Have Fun!