Het geofort leukste museum voor kinderen
Uitjes

GeoFort – interactief museum op een forteiland

Dit museum is in 2016 uitgeroepen tot het leukste museum ter wereld! Dat willen we wel eens testen en dus bezochten we het GeoFort om dit zelf te ondervinden. En of het wat was…. Lees snel verder!

Het GeoFort

  • Interactief museum op een forteiland
  • Spelenderwijs ontdekken en doen!
  • Kom hier alles te weten over de aarde
  • Ontdek-uitje
  • Mamalies tip!
  • Locatie: Herwijnen, Gelderland

Wat is het GeoFort

Het GeoFort is gevestigd in een groot fort dat gebouwd is op een eiland. Op dit forteiland draait alles om de aarde. In de ondergrondse bunkers, de oude kazerne en het 3D café is van alles te beleven en ontdekken.

Als eerst zien we de grote speeltuin

Als je aan komt lopen over de brug is het eerste dat opvalt de grote speeltuin van Staatsbosbeheer, de Vleermuis speurtuin,  waar de kinderen zo uren zouden kunnen spelen.

Tip: de speeltuin van het GeoFort en het 3D café met terras zijn vrij toegankelijk. 

Helaas is het een regenachtige en zelfs stormachtige dag en haasten we ons naar binnen. Gelukkig is er binnen ook meer dan genoeg te doen en beleven. Bij de kassa krijg je een plattegrond en zijn er verschillende speurtochten om uit te kiezen. Er is een foto speurtocht met stickers en ook een interactieve app die je kan downloaden op je mobiel. Met de foto speurtocht in de hand gaan we naar binnen de kazerne in.

 

Het geofort de entree

 

De oude kazerne

In de kazerne en de aangrenzende ruimtes, die vroeger onder andere diende als munitie depots,  zijn allerlei interactieve activiteiten te vinden. Leer over aardbevingen en test je eigen Kapla bouwwerk op de schuddende tafel. Maak je eigen kompas en leer over de magnetische velden van de aarde. Zoom ver uit tot aan het omniversum en zoom heel ver in op je huid en ontdek wat daar allemaal onder zit zoals je DNA en de cellen. Wanneer we alle ruimtes bekeken hebben gaan we verder met de foto speurtocht. Deze brengt ons verder naar buiten. We trekken onze jassen aan en trotseren de storm. In gebouw A is namelijk de activiteit waar mijn oudste erg naar uitkeek, Minecraft.

 

 

Het hoogtepunt; Minecraft speurtocht

Bij de Minecraft speurtocht moet je op een laptop in Minecraft cijfercodes vinden. Met deze codes open je het slot van de schatkist en kan je je prijs pakken. Gelukkig lukt het om binnen de 10 minuten de code te kraken en na dit hoogtepunt gaan we verder het gebouw in. We ontdekken nog een interactieve zandbak waar je bergen en vulkanen kan bouwen en door de interactieve projectie kan zien wat dit voor invloed heeft op de elementen van de aarde. Super leuk om te doen!

Ook leuk: Kindvriendelijk Maritiem museum – Boten kijken en spelen

We dwalen nog wat rond in de ondergrondse gangen, speuren in het doolhof op geur en reizen af tot de kern van de aarde. Na alles te hebben ontdekt en soms zelfs 2 of 3 keer te hebben gedaan is het klaar voor vandaag. Na nog een warme kop thee en een heerlijk versgebakken appeltaartje met slagroom in de lunchroom gaan we weer op huis aan.

 

Minecraft speurtocht bij geofort

Naar de kern van de aarde af reizen in het geofort

 

Het GeoFort is leuk!

Conclusie van ons bezoek aan het GeoFort dat dit echt een leuk uitstapje is voor iedereen; van jong tot oud! Voor iedereen is er op elk niveau wel wat te leren en te spelen. Soms is het spelen zo leuk dat de boodschap niet helemaal overkomt maar zijdelings krijgen de kinderen toch wat mee en steken ze er wel wat van op. Ik snap wel dat dit een van de leukste musea voor kinderen in Nederland is.

Fan van musea dan is dit ook leuk Spoorwegmuseum; leuk voor jong en oud

Een tip ga hier heen wanneer het niet keihard regent dan kan je ook lekker op het terras zitten terwijl de kinderen spelen in de grote speeltuin en mee doen aan de talloze buiten activiteiten die er georganiseerd worden.

Lees hier ook hoe Linda haar bezoek aan het Geofort forteiland vond.

komps maken bij het geofort

 

Praktische informatie

Wil jij het GeoFort ook bezoeken? Wij gingen gratis naar binnen met de Museumkaart. Voor de huidige entree prijzen kan je kijken op de website van het GeoFort.

Adres: Nieuwe Steeg 74, Herwijnen

Website: GeoFort

Vind je dit artikel leuk? Kijk snel bij alle uitjes of op Instagram of Facebookdaar komt ook regelmatig leuke inspiratie voorbij!