Stalen monster in het spoorwegmuseum
Uitjes

Spoorwegmuseum; leuk voor jong en oud

Ga op ontdekkingstocht in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Reis door de tijd en bekijk de grote stalen monsters van dichtbij. Het museum is zo veel meer dan alleen treinen kijken. Naast alle treinen van vroeger en kan je er van alles ontdekken. De interactieve attracties maken het helemaal af en zijn leuk voor jonge en oude kinderen. Er is hier binnen en buiten van alles te beleven en de kinderen hebben hier urenlang speelplezier.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Wij bezochten het Spoorwegmuseum met onze 2 jongens van 4 en 6 jaar en het was een succes! De entree vind je in het prachtige oude Maliebaan station, tickets koop je bij het ouderwetse loket en in de hal staan bijzondere reiskoffers opgesteld waar je naar binnen kan gluren. In de koffers spelen zich allemaal magische taferelen af en de kinderen keken hun ogen uit. Als je verder loopt kom je langs het treinstel van het koningshuis en kan je zien hoe de koning en koningin vroeger rond gereden werden.

Zien en doen in het Spoorwegmuseum

In het museum is er binnen en buiten van alles te beleven. Wil je weten hoe een trein werkt dan kan je dit ontdekken door proefjes te doen in het Techlab. Bezoek een theatershow bij Droomreizen. Heb je stalen zenuwen ga dan in De Vuurproef. Of laat je meenemen op avontuur bij de Stalen Monsters en bij de Grote Ontdekking. En voor de kleinere kinderen is er buiten op het Werkterrein een vuurtoren om te beklimmen, bootjes om te varen en een minitrein genaamd de Jumbo Express.

Favorieten van de kinderen

Onze oudste zoon van 6 vond vooral de vuurproef erg leuk en spannend, onze jongste van 4 is hier niet ingegaan dat was nog iets te spannend. Hij kon ondertussen buiten extra veel rondjes rijden in de Jumbo Express en glijden op de glijbanen. Ook de theatershow bij Droomreizen viel bij beide erg in de smaak. Daar werd hard gelachen om de stuntelige Franse kok die allemaal rare caperiolen uithaalde. De audiotoer van de Ontdekking was ook leuk om te doen en leerzaam voor de kinderen maar ook voor de ouders. Mijn jongste zoon vond dit al wel al erg spannend en er werd dan ook regelmatig in mijn hand geknepen. Helaas waren we al erg laat en hebben we het Techlab en de Stalen Monsters niet kunnen bezoeken maar dan blijft er nog wat over voor ons volgende bezoek!

Onze conclusie

Ik vond het erg mooi om te zien hoe aan alles was gedacht. Elk detail klopte en het thema spoorweg en treinen was hier erg goed doorgevoerd in de aankleding. Ik vond dit zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar die trienen leuk vinden maar ook de oudere kinderen hebben genoeg te doen, zoals de proefjes in het Techlab en de Vuurproef. Een paar keer per jaar worden er speciale thema dagen georganiseerd zoals Thomas-weekend en de Chuggington-doe-dagen, wellicht ga ik dan wel weer naar het spoorwegmuseum!

Locatie en openingstijden Spoorwegmuseum

Waar: Spoorwegmuseum, Johan van Oldenbarneveltlaan 1, 3581 BH Utrecht
Openingstijden: voor de actuele openingstijden kan je hier kijken.
Hoe kom je er: parkeren kan betaald bij het museum. Als je met de trein komt kan je met de speciale pendeltrein vanaf Utrecht CS het museum bereiken, zie de NS reisplannen naar Utrecht Maliebaan station.

Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum
Sprookjes kijken in oude hutkoffers
Gluren in bijzonder oude hutkoffers
Locomotief Maliebaanstation
Locomotief Maliebaanstation
Vertrek bord treinstation
Vertrek bord treinstation
Spoorwegmuseum van bovenaf
Spoorwegmuseum van bovenaf
Speurtocht spoorwegmuseum
Speurtocht spoorwegmuseum
Automatiek Spoorwegmuseum
Automatiek voor de lekkere snack-trek
Plattegrond Spoorwegmuseum
Plattegrond Spoorwegmuseum
Jumbo Express
Jumbo Express
Werkterrein en Jumbo express
Werkterrein en Jumbo express

Techlab

Dit heeft Utrecht nog meer te bieden

In Utrecht zijn nog meer leuke plekken om te ontdekken met kinderen. Zo kan je naar het Nijntje museum, lees hier de review van kampeermeneer over het Nijntje museum. Of je kan op een ondergrondse ontdekkingstocht bij DOMunder, lees hier hoe blogger Malou het ervaarde.