Vakantie

30+ Staycation tips voor een geslaagde thuisblijfvakantie!

Tips staycation thuisblijfvakantie

De staycation oftewel de thuisblijfvakantie kan super leuk zijn voor iedereen! Wat je dan kan doen tijdens een thuisblijfvakantie? Nou er zijn genoeg leuke en verrassende activiteiten te bedenken. Ik zette 30+ tips op een rijtje voor een geslaagde staycation met de kinderen en elkaar.

Staycation, what?

De staycation, voeg ‘stay’ en ‘vacation’ samen en je hebt staycation. Het fenomeen staycation is overgewaaid uit Amerika, dat is een vakantie in eigen land en dan voornamelijk op en rond je eigen huis je vakantiedagen doorbrengen. Natuurlijk horen hier ook uitstapjes bij zoals een dagje pretpark, het strand, een stad bezoeken en een etentje in jullie favoriete restaurant.

De voordelen van een thuisblijfvakantie:

  • Beter voor het milieu.
  • Spaar geld uit, hoewel uitstapjes in eigen land ook prijzig zijn bespaar je altijd nog op de accommodatie kosten.
  • Geen vakantiestress; geen spullen pakken, reisdagen of lange auto rit.
  • Iedereen slaapt in zijn eigen bed (wat soms beter is voor de nachtrust van de kids).

Staycation tips: zorg wel dat je echt vakantie hebt, vertel iedereen in de omgeving dat je een staycation houdt en niet gestoord wilt worden, maak je agenda leeg en open je werk email niet!

30+ Tips voor een geslaagde staycation

Wat je dan kan doen tijdens een thuisblijfvakantie? Nou er zijn genoeg leuke en verrassende activiteiten te bedenken. Lees hier alle tips voor een geslaagde staycation.

1. Picknicken in eigen tuin

Picknicken in eigen tuin. Pak een kleed en maak samen allerlei lekkers. Pak alles in in de mand en ga erop uit. Dit kan je natuurlijk ook in het park doen.

2. Marshmallows of worsten roosteren

Kampvuur tip voor de staycation

Vuurtje maken in BBQ of vuurkorf om marshmallows of worsten te roosteren. Ga hout sprokkelen in het bos voor het vuurtje en verzamel ook gelijk lange dunne stokken waar je met je zakmes een puntje aan kan slijpen voor de marshmallows.

3. Waterbaan van flessen

Waterbaan maken met oude petflessen, een stuk waterslang en wat ijzerdraad. Je kan ze aan je schutting bevestigen of aan een stuk gaas.

4. Backyard camping

Zet de tent op en ga kamperen in je eigen tuin of met minder weer in je woonkamer. Geen tent er is altijd wel iemand die een tentje te leen heeft.

5. Pallet hut bouwen

Hut bouwen van pallets; een hamer, zaag, wat grote spijkers en een pallet of twee of drie en je kan aan de slag. Pallets haal je vaak bij bouwbedrijven of bouwmarkten.

6. Zandkasteel in zandbak

Bouw een zandkasteel in je eigen zandbak. Heb je geen zandbak gooi dan een zak zand leeg op de tegels ook leuk voor het echte thuis strand gevoel.

7. Heksensoep

Maak een heksensoep met blubber en modder in een grote emmer, alle natuurlijke ingrediënten zijn toegestaan.

8. Leer een salto

Leer een salto op de trampoline of een back flip. Op Youtube vind je genoeg instructie filmpjes hoe je dit zelf kan leren, ook zonder trampoline.

9. Bouw een insectenhotel

Maak een insectenhotel: met oude stokken, bamboe en wat hout maak je een eigen insectenhotel. Natuurmonumenten legt uit hoe je het insectenhotel kan bouwen.

10. Mega groot watergevecht

Leuk voor de echte warme zomer dagen. Houdt een watergevecht met het hele gezin; pak de waterballonnen en waterpistolen erbij en trek je zwembroek aan!

11. Bouw een blaaspijp of katapult

Het resultaat van de blaaspijp

Maak lekker ouderwets een blaaspijp of een katapult. Lees hoe je dat kan aanpakken.

12. Onderzoek je eigen achtertuin

Ga op onderzoek uit in je eigen tuin met de Seed-app, spot planten en insecten en leer er alles van.

13. Pof popcorn op open vuur

Pof popcorn op de BBQ of een vuurtje. Neem wat pof mais en aluminium folie en volg dan deze instructies.

Uitstapjes horen er ook bij lees hier welke leuke uitstapjes je kan doen in Nederland.

14. Bouw een buitentent

Maak een tent in de tuin of woonkamer met alle dekens en lakens die je maar kan vinden. Neem knijpers of lijmklemmen en bouwen maar.

15. Badminton toernooi

Houd een badminton toernooi net als op de camping. Of bouw nog een extra moeilijkheidsgraad in door het over de schutting te doen.

16. Ga bootje varen

Blaas de boot op en ga varen in de sloot om de hoek.

17. Spelletjes marathon

Houdt een spelletjes marathon met het hele gezin. Pak alle gezelschapsspellen uit de kast en speel ze allemaal.

18. Ga schat zoeken

Verstop een schat, in of buitenshuis, en maak een schatkaart. Laat je ouders zoeken of maak er een voor elkaar.

19. Doe een andersom dag

Doe een dag alles andersom; begin in de ochtend met patat en kip nuggets en eindig je dag met een croissant en jus d’orange. Je kan dit ook doorvoeren door je kleren andersom aan te doen.

20. Jeux de Boule toernooitje

Jeux de boule toernooi en waan je even in Frankrijk. Inclusief stink kaasjes, een barret voor op je hoofd en Frans stokbrood.

Toch zin in een nachtje weg? Kijk eens naar deze bijzondere overnachtingsadresjes die leuk zijn met kinderen in Nederland.

21. Verkleed je de hele dag

Verkleed je en ga heel de dag als spiderman, piraat of een prinses door het leven. Extra leuk als de vaders en moeders ook mee doen natuurlijk.

22. Kinderdisco!!!

Organiseer een kinderdisco, draai het volume op max en slinger een Spotify playlist aan met foute kinderliedjes. Nodig ook de buurt kinderen uit voor het feestje!

23. Film marathon

Is het een dagje slecht weer? Houdt dan een film marathon, bouw een thuisbioscoop inclusief (zelf gemaakte) popcorn en milkshakes. De leukste familie films vind je op Disney+.

24. Struin tocht in het donker

Blijf extra lang op tot de zon onder is en de maan op en ga dan op een struin tocht in het donker. Extra leuk om een zaklamp mee te nemen of een hoofdlampje.

25. Slaap in je eigen hut

Extra coole tip: Slaap een nachtje in je eigen hut gemaakt van pallets of de zelf gemaakte tent van lakens. Super stoer en spannend of de tent het wel zal houden tot de volgende ochtend!

26. Maak zelf ijs

Bij de zomer en vakantie hoort natuurlijk ijs. Je kan het gewoon kopen maar zelf maken is veel gaver natuurlijk.

27. Leer gamen

Laat de kids jullie leren gamen. Leuk om een game samen te kunnen spelen, zoals Minecraft en Brawl Stars, en zo weet je ook gelijk wat ze nou eigenlijk heel de dag bezig houdt en hoe het werkt.

Lees ook Brawl Stars: alles wat je moet weten over deze hype!

28. Thuis restaurant

Bedenk met elkaar welke gerechten er op tafel komen en maak een menu kaart, dek de tafel mooi servetten en lat de kinderen het diner opdienen wat jullie samen hebben gemaakt.

29. Maak een reis om de wereld

Doe elke dag iets uit een ander land. Maak een avond Spaanse tapas, doe een siesta of leer een heuse Sirtaki (Griekse dans). Het is ook leuk om wat te leren over het land en misschien zelfs wat buitenlandse woordjes.

30. Ga erop uit in eigen land

In ons eigen kikkerlandje is ook genoeg te beleven. Je hebt veel leuke uitjes die je kan doen met kinderen zoals een museum bezoeken, bewandel een kabouterpad door de natuur of speel toerist in eigen land en ontdek de Zaanse schans met een e-chopper.

31. Zoek verkoeling en ga zwemmen

Zwemmen is altijd een goed idee of je nou naar de zee gaat, een meer of een van de vele zwembaden. Is het slechte weer zoek dan een subtropisch zwembad uit of een van de vele kindvriendelijke zwembaden in Nederland.

32. Laat de kinderen één dag alles bepalen

Heel leuk voor de kinderen, lat ze één dag alles zelf bepalen. Ze mogen zelf weten wat ze eten, wanneer ze gamen, wat ze dragen en wat ze gaan doen. Spreek wel regels af wanneer iets echt niet mg of kan. Heel interessant om te zien hoe ze hun dag indelen.

30 tips voor een staycation met kinderen

Heb jij al eens een staycation gedaan, of heb je ook tips? Laat het weten op op Instagram of Facebook.