Fietsvakantie met het gezin tips en inspiratie
Vakantie

Tips voor een fietsvakantie met het gezin

Heb jij weleens overwogen om een fietsvakantie te doen met je gezin? Het is een leuke en avontuurlijke manier om vakantie te vieren met de hele familie. Het leuke aan een fietsvakantie is, dat je elke dag een nieuw avontuur te wachten staat, jullie lekker actief bezig zijn (en er dus weinig schermtijd is) en je elke keer op een nieuwe plek slaapt. Lees hier alles over het regelen van een fietsvakantie voor gezinnen.

Op de fiets door Nederland

Wil je het laagdrempelig houden, ga dan op fietsvakantie in Nederland. Monteer je fietsendrager op de auto, zet de fietsen erop en trek eropuit, op naar het avontuur. Je kan dan makkelijk een lang weekend gaan om te kijken of het wel iets is dat bij jullie past. Er zijn verschillende opties. Zo kan je een vakantie boeken waarbij je elke dag van hotel naar hotel fietst. Of je gaat op een mooie plek zitten en trekt vanuit daar elke dag op pad op de fiets. Zijn jullie echt avontuurlijk ingesteld? Dan kan je denken aan een hotel of accommodatie in de buurt van een natuurgebied waar je mooie MTB routes vindt.

Lees ook het blog van FunFitFood met 5x de leukste MTB routes van Nederland.

Fietsvakantie met het gezin tips en inspiratie

Tips voor een gezinsfietsvakantie

  • Kies een route die niet te veel hoogtemeters heeft. Zo kan je bijvoorbeeld langs een rivier fietsen, dan is het al snel vlakker dan door de bergen.
  • Met een fietsendrager neem je gemakkelijk je eigen fietsen mee op vakantie. Dat scheelt een hoop geld en je bent een stuk flexibeler. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden.
  • Regel fietstassen of een bagagekar om je spullen mee te nemen. Geen zin in gedoe, ga dan voor een fietsvakantie met bagagevervoer.
  • Zijn er wel veel hoogtemeters, overweeg dan e-bikes te huren; zo houden de kinderen het een stuk makkelijker vol.
  • Zorg voor leuke tussenstops zoals een zwembad of een lunchplek met speeltuin. Zo houd je het voor de kinderen ook leuk. Een rustdag tussendoor is natuurlijk ook mogelijk om de reis te onderbreken en het boeiend te houden voor de kinderen.

 

Reis door Europa op de fiets

Er zijn veel landen in Europa die geschikt zijn om vanaf de fiets te ontdekken. Zo zijn Duitsland en Oostenrijk echt landen waar je mooie fietsroutes kan vinden. Een route langs de Rijn of Donau is een goede route voor een gezin. Hier is weinig hoogteverschil en onderweg vind je leuke plekjes waar je kan afkoelen in het water. Frankrijk en Spanje zijn ook mooie landen om te doorkruisen op de fiets. Hier is het in de zomer alleen wel een stuk warmer, wat het soms wat uitdagender maakt voor kinderen om het vol te houden. Je kan in deze landen dan wel weer makkelijk slapen op een camping met bijvoorbeeld een zwembad, want daar zijn er genoeg van.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om eens een andere vakantie te doen dan een zon, zee en strand vakantie met het gezin. Het zal je verrassen hoe leuk het is om met elkaar het avontuur van een fietsvakantie te beleven. Lijkt het jou leuk om op fietsvakantie te gaan deze zomer? Je kan in de zomer naast fietsen ook heerlijk vakantie vieren met je kinderen in Oostenrijk, zoals een gezinsvakantie in Oostenrijk in het Salzburgerland.

Tips voor een gezinsfietsvakantie