Tips om te vliegen met een baby.
Vakantie

Vliegen met een baby, hoe pak je dat aan?

Reizen en op vakantie gaan met een baby kan best spannend zijn. Zeker wanneer je voor het eerst gaat vliegen met je baby. De vliegreis zal compleet anders zijn wanneer je met een baby reist. Zal jou baby de hele vlucht huilen of als een roos in slaap vallen? Wat mag je meenemen in het vliegtuig voor je baby, mag de buggy mee en vergeet de extra bagage niet zoals de cabinekoffer. Het is lastig te voorspellen hoe je baby zich zal gedragen maar een goede voorbereiding neemt al een hoop stress weg.

Tips voor vliegen met een baby

Lees hier wat handige tips voor je eerste vliegreis met een baby.

De voorbereiding

Zoals iedereen heeft ook je baby een paspoort of identiteitsbewijs nodig. Het is afhankelijk aan het land waar je naartoe gaat of je een paspoort nodig hebt of dat een identiteitskaart genoeg is. Regel dit bijtijds!

Probeer een rechtstreekse vlucht te boeken zo hoef je niet onnodig vaak op te stijgen en te landen wat vaak stressvol is voor een baby. Ook geeft het stijgen en landen extra druk op de oren. Vooral het stijgen kan vervelend zijn. Als je je kindje bijvoorbeeld wat laat drinken uit de fles of een speen geeft tijdens het opstijgen hebben ze minder last van hun oren omdat ze slik bewegingen maken.

Kijk wat de regels zijn rondom buggy ’s en kinderwagens. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kan je deze meenemen tot aan het vliegtuig en gaan ze daar pas in het bagage ruim. Maar let op want als je bent geland krijg je deze pas weer terug samen met de bagage. Een draagdoek is dan bijvoorbeeld handig om je baby in de tussentijd te kunnen dragen zo heb jij je handen vrij om je cabine koffer mee te nemen.

Sommige maatschappijen mag je een extra stuk handbagage meenemen voor je baby. Super handig want je hebt wel wat extra spullen nodig tijdens je vlucht voor de baby. Check vooraf de maat van je koffer. De afmeting die wordt toegestaan bij de meeste maatschappijen is maximaal 56 x 45 x 25 cm koffer als handbagage. Meet vooraf even op zodat die niet onverhoopt toch in het ruim beland.

Check vooraf online in zo kan je stoelen bij elkaar boeken. Kies voor een stoel bij het gangpad zodat je makkelijk even kan opstaan tijdens de vlucht als je baby verschoond moet worden of even moet bewegen.

Wat pak je in

Als je op reis gaat met een baby vergeet dan niet om een extra setje kleding mee te nemen mocht er een ongelukje gebeuren. Daarnaast zijn er nog een aantal spullen die erg handig zijn:

  • Speen of knuffel: hier worden ze rustig van.
  • Fles met melk of gekolfde melk: regels rondom vloeistof voor baby’s zijn soepeler zodat je wel gewoon melk mee kan nemen door de controle.
  • Luiers (genoeg), verschoonmatje en doekjes: neem genoeg mee je komt altijd te kort of stel je voor dat je vertraging hebt…
  • Dekentje: het kan in het vliegtuig best koud zijn dus een dekentje zeker wanneer de baby moet slapen is erg fijn.
  • Speelgoed: voor vermaak en afleiding tijdens de vlucht. Of een boekje om voor te leven.

En zoals eerder al vermeld een draagdoek of draagzak voor na de vlucht is ook erg handig.

Tijdens de reis

Zorg dat je op tijd bent. Zo heb je genoeg tijd om door de controle te gaan en rustig naar de gate te lopen. Verschoon je kindje nog even voordat je het vliegtuig in gaat.

Als je gaat zitten krijg je voor de baby een extra gordel die je aan je eigen gordel vast kan maken.

Houd de speen en of fles bij de hand voordat je gaat opstijgen. Door het slikken hebben baby’s minder last van hun oren. Pak ook een speeltje of een boekje zodat je tijdens het opstijgen wat afleiding kan bieden. Check regelmatig de luier het laatste wat je wilt is een ongelukje in het vliegtuig…

En verder is het vooral belangrijk dat je rustig blijft. De kans dat je baby even gaat huilen is best groot. Sta dan gewoon even op en loop wat heen en weer. Probeer je kindje een beetje te wiegen en af te leiden hopelijk huilt hij niet al te lang.

En wanneer je geland bent blijf rustig zitten totdat de meeste het vliegtuig hebben verlaten zo kan jij in alle rust al je spullen bij elkaar zoeken.

Zo pak je het aan, vliegen met een baby.
Hopelijk helpen deze praktische tips bij het voorbereiden van de vlucht. Check ook of je alles hebt met een handige inpaklijst. Want vergeet niet een goede voorbereiding is het halve werk!