vliegen met kinderen
Vakantie

Vliegen met kinderen, hoe pak je dat aan?

Vliegen met (kleine) kids kan soms een piece of cake zijn, maar soms is het echt een uitdaging. Zit jouw kleintje als een engeltje urenlang braaf op z’n stoel, of is het een onvermoeibare stuiterbal waar je non-stop je handen vol aan hebt? Vooraf is het soms lastig te voorspellen. Vooral als je nog nooit hebt gevlogen en nu een avontuurlijke (en lange) vlucht tegemoet gaat. Geen stress! Bereid je gewoon goed voor en laat de rest aan het lot over.

Tips voor vliegen met een kind

Of je nu voor het eerst met je kind gaat vliegen of het al vaker hebt gedaan, een vliegreis met kleintjes vergt wat extra voorbereiding. Hieronder delen we waardevolle tips en suggesties om jouw vliegervaring met kinderen zo soepel en plezierig mogelijk te maken. Van handige reisvoorbereiding tot slimme manieren om de kleintjes bezig te houden aan boord.

 • Probeer om een rechtstreekse vlucht te boeken. Dit scheelt een hoop gezeul met je kind en spullen en ook nog eens veel tijd.
 • Kies een vliegveld in de buurt, zodat je niet ver hoeft te rijden, en regel de parkeerplaats vooraf. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig Rotterdam airport parkeren van tevoren reserveren.
 • Om echt goed voorbereid te zijn, is het raadzaam om te controleren hoe je vliegtuig is ingedeeld, hoeveel beenruimte je hebt en welke stoelen het beste zijn om te reserveren. Hiervoor kun je terecht bij Seatguru, waar alle plattegronden en beschrijvingen van vliegtuigen te vinden zijn.
 • Bijvoorbeeld, reserveer bij KLM een speciale kindermaaltijd, dit kun je vooraf aangeven.
 • Zorg ervoor dat je een stoel bij het gangpad hebt. Op deze manier kun je eenvoudig en snel opstaan als je kleintje even moet bewegen of naar de wc moet.
 • Om de druk op de oren tijdens het stijgen en landen te verminderen, kun je kauwen of zuigen op bijvoorbeeld een lolly of zuigsnoepje. Als je een iets gezonder alternatief wilt, werkt een appel ook goed.
 • Entertainment is van groot belang! Controleer of er een schermpje in de hoofdsteun zit. Als dit niet het geval is, pak dan je iPad of tablet in en zet deze alvast vol met gedownloade filmpjes van Netflix. Vergeet niet om een goed passende koptelefoon mee te nemen, aangezien de koptelefoons die ze in het vliegtuig uitdelen vaak niet erg comfortabel zijn. Wij raden een opvouwbare koptelefoon aan, die handig is en niet veel ruimte inneemt.
 • Neem ook een goede powerbank mee, zodat je niet halverwege met een lege tablet komt te zitten. Op de meeste verre vluchten is er een stopcontact bij je stoel, dus het is handig om ook je oplader in te pakken.
 • Stop ook doe- en kleurboekjes met wat kleurtjes in je tas. Hiermee kun je de kinderen ook lang vermaken.

Vliegen met kinderen doeboek

 • Voor vermaak kunnen kleine cadeautjes van pas komen. Pak er een paar in voor het geval het wat moeilijker wordt; zo kun je ze tevoorschijn toveren en voor wat afleiding zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een autootje, puzzeltje of een Rubik’s Cube.
 • Zorg ervoor dat je reservekleren in je handbagage hebt, omdat er altijd wel een beker met drinken kan omgaan.
 • Aangezien het soms koud kan zijn in het vliegtuig, is het handig om een trui of lange broek in te pakken. Ook kan je aan de stewardess een dekentje vragen.
 • Als je kindje nog slaapt met een luier, neem dan een slaapluier mee om een natte vliegtuigstoel te voorkomen. Vergeet niet deze tijdig om te doen voordat ze in slaap vallen.
 • Vergeet ook niet de favoriete knuffel of ander speelgoed voor de moeilijke momenten. Schrijf je naam en telefoonnummer erop, want je wilt natuurlijk niet dat de knuffel zoekraakt.

Vliegen met kinderen speelgoed

Hopelijk helpen deze praktische tips bij het voorbereiden van de vlucht. Want vergeet niet een goede voorbereiding is het halve werk!